06 Mat & Dryck

Matpriser

2019-11-19 13:15 #0 av: Ljungåsen

När jag var och handlade idag så började jag fundera över det här med matpriserna. Det känns som att priserna har gått upp rätt mycket bara under senaste året. Numera är det sällan vi hamnar under tusenlappen för veckohandlingen (vi är tre vuxna som äter alla mål hemma, plus tio grönsaksälskande marsvin).

Hittade den här artikeln hos SR, som bekräftar att jag inte är helt fel ute i min känsla. Matpriserna ökar mer än andra priser, och speciellt märks det på priset på grönsaker som har ökat mer än 12%.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7280925

Går det att få ner kostnaderna och fortfarande äta bra? Tips önskas.


Anmäl
2019-11-19 13:52 #1 av: Åsa S

Det är det gamla vanliga handla i säsong, läs reklambladen och jämför priser mellan butiker anpassa maten efter vad som finns i butiken till bra pris (glöm bara inte kolla vilket näringsvärde det är med så det inte bara är mest tomma kalorier ibland är det mest skräpmat på erbjudande som godis, kakor, chips och de kan man klara sig utan näringsmässigt). Odla egna grönsaker i trädgård eller på odlingslott, även en balkong kan man odla en del på. Plocka ätliga växter i naturen typ kirskål som kan användas i mat på vintern.

Anmäl
2019-11-19 13:53 #2 av: kamera0710

Svår avvägning detta, kan jag tycka. Ena mediereportaget fokuserar på priserna och inget annat. Nästa stund kommer reportage om hur djur som föds upp för köttproduktion behandlas när vi vill ha så billiga livsmedel som möjligt. 

Pratade för länge sedan med en av Aktuellts medarbetare om denna brist på helhetssyn när det gäller livsmedel, hon höll med om kritiken.

Anmäl
2019-11-19 13:54 #3 av: Herveaux

Ett tips jag jobbar på att följa bättre är att äta frukt och grönt som är i säsong. 
Hålla utkik efter 'kort datum'-varor med nedsatta priser, samma sak med varor som kommer utgå ur sortimentet och säljs ut billigare. 

Minns inte vart jag läste det, men vissa upplever en minskad matkostnad efter att dom infört vecko-matsedel hemma med mindre spill och mat som hinner bli dålig. 

Beroende på vart ni bor och hur det är för er att ta er utåt landet så kan det finnas gårdar som är villiga att sälja av 'fula' (iaf enligt kunderna...) men fullt dugliga frukter och grönsaker till ett bra pris till marsvinen. 
Prova att höra er för i mataffären också om ratat frukt och grönt, min moster fick varje vecka med sig en låda som hennes kanin och marsvin levde gott på alldeles gratis. 

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-11-19 13:58 #4 av: kamera0710

Kött köper jag en del (men inte bara) till nedsatt pris när bäst-före-dag närmar sig. En gång kom jag med en ganska stor mängd av en av mina favoritkorvar och kände mig som en snåljåp, men killen i kassan sa: "Det är jättebra att du köper dessa varor, så vi slipper kassera dem."

Anmäl
2019-11-19 14:10 #5 av: Namiko

Förutom det som nämnts redan så skulle jag säga förenkla maträtter, man kan ofta skippa eller byta ut ingredienser mot något billigare. Speciellt användbart om man följer recept som ofta har onödiga ingredienser som drar upp priset.

Torkade bönor som man kokar själv. För 60:- per månad har jag alla bönor jag behöver.

Hemsidan undertian.com. Alla recept där kostar som mest 10:- per portion. Jag har testat flera recept med bra resultat och anpassar dom till vad jag redan har hemma.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2019-11-19 14:36 #6 av: Ljungåsen

Tack för alla bra svar! Nu har jag en del att fundera över.


Anmäl
2019-11-19 14:51 #7 av: LBB

grundorsaken till prisökningen är väl regering o riksbankens medvetna politik, vilket har resulterat i att kronan tappat upp mot 30% av sitt värde gentemot de vanligaste valutorna våra importvaror handlas i. Så klaga hos Löfven och Co.

Anmäl
2019-11-20 01:37 #8 av: Tarotstollan

Jag hämtade gratis morotsblast i min Ica affär, då de oftast bara rev av det och kastade det. Mina marsvin älskade det.
Jag förstår inte varför folk kastar så mycket mat, det är väl bara att spara det och fixa ihop en pytt i panna av de rester som passar ihop och det andra går väl alltid att kombinera med någonting annat.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2019-11-20 06:31 #9 av: Ljungåsen

#8 Jo, morotsblast är verkligen jättegott. Det tycker mina marsvin också. Jag brukar handla morötter med blast när det är säsong, just för att marsvinen blir så glada.


Anmäl
2019-11-20 06:38 #10 av: Maria

Jag tycker också att maten blivit dyrare. Det smyger sig liksom långsamt på men jag känner ändå att det går att äta bra och billig mat bara man har tid.

Värre är det för heltidsarbetande småbarnsföräldrar där långkok och annat tidskrävande kan vara svårt att få till.

/Maria

 

Anmäl
2019-11-20 08:35 #11 av: LBB

#10 Ja man får alltid betala på ngt vis, antingen med pengar eller med tid o kunskap, om man vill äta gott och bra. Det skeva i kråksången är väl att de som har ont om tid och pengar är just barnfamiljer.

Anmäl
2019-11-21 10:29 #12 av: Mooniq

Jag har sen många år kört lchf och stenålderskost - vilket betyder att jag sällan eller aldrig köper vissa livsmedelsgrupper - saknar dem inte heller.  Köper sällan/aldrig snacks, godis, smörgåspålägg, charkvaror, kaffebröd, alkoholvaror,  halv & helfabrikat, läsk/saft/juice, frukt och extremt lite mejerier. 

Det jag tillagar äter jag upp - om jag gör storkok så delar jag med mig till pappa, gör ofta storkok och fryser in i portioner eller att jag äter samma i 2 dagar, tex kalops.

Jag äter energität mat och per automatik oxå mindre portioner och håller mig mätt längre. Jag har oxå märkt att vissa matvaror ökar i pris men har inte tänkt på hur mycket de ökat. 

Ägg är stapelvara - köper gärna i gårdsbutik.

Grönsaker/rotgrönsaker köper jag gärna närodlat/gårdsbutik och för att gynna den lilla människan så kostar det ibland lite mer - men jag ser ju att hönorna har det bra och går ute o sprätter - för mig är det viktigt. 

Kött köper jag närproducerat i största möjliga mån, våra djur ska ha det bra och de ska behandlas värdigt innan slakt - det är viktigt för mig och där lägger jag gärna mer pengar än vad kött kostar i butik. Sen är närproducerat kött hängmörat och smakar mer - butikskött är vaccumpackat och elmörat, segt och smaklöst, tycker jag. 

Det jag är mest stolt över är att jag slänger extremt lite matrester. Det är såklart enklare när man är själv i hushållet, då jag alltid kan laga den maten jag gillar och inte behöver kompromissa med nån annan. 

Jag köpte en värmetorkugn - och den använder jag för att torka grönsaker och göra beef jerky - eller jerky av olika typer av kött. Fintrådigt kött som ligger i marinad och sen torkas i ugn i 50-70 grader i många timmar. Jag gillar det rejält. 

Jag bakar eget spannmålsfritt bröd (malda nötter & fröer) och fryser in i skivor, alltid färskt och jag tinar bara det jag ska äta just för stunden. 

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2019-11-21 11:30 #13 av: Ljungåsen

#12 Vi slänger i princip ingenting. Att faktiskt äta upp den mat man köper tror jag är ett bra sätt att hålla nere kostnaderna. Sedan känns det rätt bra ur resurssynpunkt också.


Anmäl
2019-11-21 11:32 #14 av: Leifsdotra

Ja, matpriserna har ökat mycket märker jag tyvärr. Vi är 2 vuxna och 2 tonårsgrabbar och veckoinköpen ligger på 700-1000 kr. Då ingår i och för sig hygienartiklar och annat som går att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. 

Vi har egna höns och får och maken är jägare så ägg, lamm och älgkött är vi självförsörjande på.  Så mycket annat animaliskt protein köper vi inte, men det är inte precis gratis med djurhållning så egentligen borde jag räkna in kostnaderna för en del av det hönsen och fåren kostar i utgifterna för att det ska bli rätt och jämförbart med andra familjers utgifter.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.