19 Minnen

Stora händelser som fastnat

2019-10-06 13:11 #0 av: Maria

Vissa saker fastnar så i minnet. Stora händelser/nyheter/katastrofer. Man minns ofta var man befann sig eller vad man gjorde.

Har ni sådana minnen?

/Maria

 

Anmäl
2019-10-06 14:44 #1 av: SonjaG

Palmemordet. Terrorattackerna mot World Trade Center.

Anmäl
2019-10-06 14:48 #2 av: Wonnalesan

Ja så är det ju, man minns precis!

I ordning så minns jag boxningsmatchen mellan Ingo och Floyd. Vi var på landet och tog ut luftmadrasser och låg på berget och lyssnade på  matchen.

Morden på bröderna Kennedy.- Mordet på Bobby, då stod jag i en glasskiosk och mamma kom förbi och berättade, minns folk i kön som grät då.

Palmemordet- då var jag uppe på natten och väntade in tonåringar, gick med magen stor det var min sladdis som var på väg. Stod och kollade genom persiennerna då grabbarna kom hem, vaggade omkring med magen stor som ett hus.Lyssnade på radion och väckte alla i familjen.

Estonia katastrofen- våra grannar var med där av en slump, de fick inga biljetter, men så blev det några som blev sjuka och de gick iväg med sina resväskor. En granne skulle gratulera att de inte kom med, då en annan sade, de gick iväg med sina väskor , de fick biljetter sent. Mammas väninna var med också. Det var så hemskt för min man arbetade borta, det var en mörk blåsig höst. Sista rasten med hunden gick jag förbi deras hus där lamporna tändes kl 21. Då visste man att de var kvar där i havet.

Finns annat man inte glömmer men inte minns vad man gjorde eller var man var.

Elvis död.

Kungabröllop.

Stora naturkatastrofer, närmast i tiden är väl förra årets bränder och brandbilarna från Polen som åkte förbi här under en viadukt där folk samlats och vinkade.

Jag minns mer och mer , men det får räcka där...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-10-06 15:12 #3 av: Maria

#1 Minns du vad du gjorde då du fick reda på det?

Jag minns när Ted Gäredestad dog. Vi befann oss på en liten ö i Grekland (Koufunissi) och innan internet via mobilen. Det låg en Aftonbladet på ett bord på vår frukostveranda. Tidningen var några dagar gammal och där stod att Ted Gärdestad avlidit.

Det kändes märkligt.

/Maria

 

Anmäl
2019-10-06 16:09 #4 av: Ljungåsen

Jag minns när flygplanen flög in i World Trade Center. Kom hem från jobbet och äldsta barnet, som redan var hemma, hojtade till mig att slå på teven, på CNN. Då hade bara första flygplanet crashat, och medan jag satt där och försökte fatta vad som hänt kom flygplan nummer två. Det var ruskigt obehagligt att se det precis när det hände.


Anmäl
2019-10-06 16:12 #5 av: Maria

#4 Jätteobehagligt.

Min man jobbade på Arlanda just den tiden och chefen ringde alla och sa att de skulle sluta för dagen och åka hem och slå på TV:n.

Själv var jag på en restaurang med mamma och där var en liten TV på och allt avstannade. Både personal och gäster satt och tittade och förfasades.

/Maria

 

Anmäl
2019-10-06 16:29 #6 av: Ljungåsen

#5 Jo, det känns som det var alldeles nyss fastän det var arton år sedan. Världen blev på något vis annorlunda efteråt.


Anmäl
2019-10-06 16:29 #7 av: wildfire

Vist finns minnen men allt kommer man inte ihåg så där på rak arm men då och då i vissa situationer gör dom sig påminda.

Palmemordet då satt jag och körde tåg och det meddelades via tågradion vad som hade hänt så varje gång jag läser eller hör om Palmemordet associerar jag det med förarhytten,tågkörningen och tågradion som meddelade händelsen.

Estonia förknippar jag med en kollega vars föräldre gick med ner i djupet och dagen efter på morgonen skulle jag köpa en tidning jag som aldrig köper tidningar men den dagen var jag som alla andra nyfiken på att läsa mer men tidningen var försenad för det var så mycket att skriva om.

En morgon med vacker sol och lätt luft så det var en märklig känsla mitt i all tragik att vädret satte sig så enormt i minnet hos mig.

Ted Gärdestad associerar jag med min dåvarande tandläkare som kände Ted väldigt väl och han åkte även med mina  tåg några gånger och betedde sig lite märkligt vilket fick sin förklaring sen när han tog livet av sig  men det var pendeltåget inte dom tåg jag körde men mitt tränade öga blev misstänksam och jag saktade in för han betedde sig  konstigt där på plattformen.

Håller med dig där Maria det kändes märkligt när man läste om Ted och så tragiskt  att han tog sitt liv Ledsen


Anmäl
2019-10-06 16:46 #8 av: MonicaLagerquist

Tuveraset 1977.

Då var vi på väg hem från England.

Kändes konstigt att komma till Göteborg och se alla tidningar rapportera om det.

Palme mordet.

Trodde att någon varit på vår radio då den spelade sorgmusik när jag satt på radion på morgonen.

Anna Lind mordet

Jobbade extra på boendet nere i byn.Vi hade räkafton för de boendet,Samma kväll brann ett hus på vår gata.Min svåger var klaskamrat med Anna.

World Trade Center

satt i bilen på väg hem från jobbet och hörde om det första planet. Rusade in och bad min man slå på TVen och såg andra planet krascha och trodde att det var en repris.

Estonia

En nära vän dog ett par dagar innan så när Estonia förliste var vi redan i chock.Minns att vi slog på TV i sovrummet och såg vrakspillror och ett tomt hav.Ofattbart.


S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-10-06 21:34 #9 av: Lona

När Tjörnbron rasade. Jag var inte så gammal då men vi hade hus på Orust (bodde i Göteborg).

Tjernobyl.

Tsunamin. Vi var uppe på landet när min kompis mamma ringde och var väldigt upprörd. Hennes andra dotter var på semester i Phuket och det gick ju inte att få någon kontakt eller information om vad som hade hänt.
Dottern berättade sen att de hade varit ute och dykt när tsunamin kom men de klarade sig.

WTC och jag får erkänna att jag faktiskt inte var helt säker på vilka byggnader det faktiskt var.

Spårvagnsolyckan i Göteborg med den skenande spårvagnen på Aschebergsgatan. Min klasskamrats pappa jobbade i en av affärerna som vagnen kraschade in i.

Backabranden. Jag skulle passerat Backaplan på väg till jobbet men bussen tog en lång omväg. Jag minns hur irriterade alla var innan de förstod omfattningen av katastrofen.
Dessutom är jag uppvuxen i Angered, även om jag inte kände någon av ungdomarna på festen (och är betydligt äldre än de var) så var hela stadsdelen i chock. Det är nog den händelsen som satt sig djupast, det tog många år innan jag kunde gå eller åka förbi utan att få en stor klump i halsen.

Utöya. Så fruktansvärt, det är fortfarande svårt att förstå hur en person kan göra ett så ohyggligt dåd. Vi är ju annars rätt förskonade från sådant i Norden.

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-10-07 06:41 #10 av: Wonnalesan

Ja Utöya var fruktansvärt. Jag gråter än då jag tänker på alla barnen som simmade och sprang i den lilla skogen med kulor haglandes runt dom. Då minns jag att jag inte kunde ta in det som hänt, det tog liksom stopp i systemet.

Tsunamin , där fanns släktingar som skadades lindrigt. Samt en ungdomskärlek som på ett mirakulöst sätt klarade sig genom att byta dykbåt bla och en enormt kunnig äldre kapten på den båten som förstod allvaret. Men ödet är märkligt. Han dog hemma senare av en olycka som också var hemsk.

WTC , då hade jag varit ute med hunden och kom in, skulle sätta på TVn, men det gick en katastroffilm istället för nyheter, jag bytte kanaler innan jag förstod att denna film var på riktigt. Jag var ensam med hunden hemma och jag kände mig ruskigt liten inför människans ondska.

Så mycket som hänt i vår värld som vi ska hantera, krig, katastrofer, olyckor trauman av olika slag, då inser man hur liten man är...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-10-07 08:12 #11 av: Leifsdotra

Palme mordet.

Jag gick i gymnasiet då och jag var hemma hos pojkvännen när hans lillasyster kom och berättade. Både han och jag tänkte först att det var ett väldigt dåligt skämt innan vi fattade... Det ägnades många lektioner åt prat kring det som hänt, framför allt på SO-lektionerna såklart.

World Trade Center

Jag var föräldraledig med vår äldsta son och hade som vanligt slagit på nyhetsmorgon. Jag ringde min mans jobb och frågade om de hade någon TV där som han kunde slå på. Jag blev sittande vid TVn större delen av den dagen. Så mycket förändrades då, alla började misstro varandra, allt skulle kontrolleras. En del har lagt sig lite, men världen blev en annan plats efteråt.

Estonia

Jag jobbade på en av de större myndigheterna då ett av de statliga fackförbunden hade konferens ombord på Estonia. 68 personer, bara 5 st av dem överlevde. Riktigt obehagligt då det kändes som att det kom en nära...

Tsunamin i Thailand

Också en dag då jag fastnade framför TVn, jobbade kvar på den större myndigheten då och vi fick jobba med en del ärenden relaterade till händelsen efter det. Många tragiska familjeöden och som småbarnsförälder berördes jag djupt av både föräldrar som kom hem utan barn och barn som blivit föräldralösa.

Anmäl
2019-10-07 09:25 #12 av: Maria

Jag var sjukskriven vid Utöya. Såg på TV direkt att det var ett attentat i Oslo och man bröt sändningen för att rapportera något som hände på en ö.

Jag minns att jag blev irriterad över att de bröt för vad kunde vara viktigare än ett attentat??? Då fattade jag inte vidden av det fruktansvärda.

/Maria

 

Anmäl
2019-10-07 10:40 #13 av: SonjaG

Vid Palmemordet var vi på restaurang i kvarteret. Hörde på deras radio. 

Ang WTC såg jag allt på Tv just då. Ruskigt, otroligt skrämmande. Vi har varit upp i det ena tornet och det kändes extra otäckt. 

Anmäl
2019-10-07 12:12 #14 av: eskils

Minns tydligt dessa händelser och vad jag gjorde då:

Boxningsmatchen Ingo vs Floyd

Mordet på president Kennedy

Mordet på Palme

Estonia

Terrordåden mot World Trade Center i New York

Tsunamin i Thailand

Vansinnesdåden på Utöya

Terrordådet på strandpromenaden i Nice

Terrordådet på Drottninggatan i Stockholm

De thailändska pojkarna som var instängda i en vattenfylld grotta

Skogsbränderna i Sverige förra året

(Borde ha klarare minnen av de olika terrordåden i Europa de senaste åren, men de är tyvärr så många... Ledsen)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.