06 Mat & Dryck

Sylta och safta

2019-08-27 08:44 #0 av: Maria

Som rubriken säger har ni syltat och gjort några inläggningar i år?😊

/Maria

 

Anmäl
2019-08-27 08:57 #1 av: Tant Grön

Jordgubb och rabarbetsylt. Har bär i frysen, så det blir mer sylt längre fram. Äpplemos blir det också så småning om.
Vet inte om det räknas som inläggning, men jag har gjort gurkkimchi på mina gurkor.

Anmäl
2019-08-27 09:01 #2 av: Maria

Åh gurkkimchi låter spännande. Hur gjorde du då?

/Maria

 

Anmäl
2019-08-27 10:37 #3 av: Leifsdotra

Jag har gjort krusbärslikör, inget mer.

Anmäl
2019-08-27 10:56 #4 av: eskils

Förr brukade jag koka lingonsylt och jordgubbssylt, men nuförtiden blir det bara av att frysa in jordgubbar och hallon till vintern. 


Anmäl
2019-08-27 11:07 #5 av: MonicaLagerquist

Plockade björnbär igår ich frös in. Bra att ha i drinkar och på tårtor.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-08-28 08:37 #6 av: wildfire

Lingonsylt och nu ska jag påbörja  äpplena sen vinterfrukten och plommonen inväntar jag att dom ska mogna och det blir mycket  plommon .

Härliga skördetider Cool


Anmäl
2019-08-28 09:06 #7 av: wildfire

Det här är dundergott, kan varmt rekommendera den Cool

https://tidningenhembakat.se/recept/plommonsaft/


Anmäl
2019-08-28 09:22 #8 av: Tant Grön

#2 Du skall få receptet när jag har mer tid. Har det hemma så kan inte lägga in det nu. Det skall i alla fall vara 10 västeråsgurkor eller andra små gurkor som man skär fyra jack i på längden. Så lägger man in salt i skårorna + runt om och täcker med vatten. Skall stå en timme. Sen skall man göra en pasta på chili, vitlök, ingefära och rättika som läggs in i skårorna.

Anmäl
2019-08-28 10:34 #9 av: Maria

#8 Åh vad det låter gottGlad

/Maria

 

Anmäl
2019-08-29 10:56 #10 av: Tant Grön

Gurkkimchi.

10 Västeråsgurkor eller andra smågurkor.
1,5 dl grovt havssalt

Kimchipasta:
3/4 dl Gochugaro (koreanskt chilipulver) Ta inte vanligt chilipulver, det är alldeles för starkt.
2 dl finhackad purjolök
1 tsk finriven ingefära
1 tsk pressad vitlök
1 dl finstrimlad vit rättika
3 msk havssalt
2 tsk strösocker

1. Skär Fyra skåror på längden i varje gurka utan att skära igenom. Salta gurkorna ordentligt, se till att saltet även hamnar i snitten.
2. Lägg gurkorna i en skål och fyll med vatten. Låt stå en timme i rumstemperatur. 
3. Smaka av och skölj av saltet ordentligt.
4. Blanda alla ingredienser till kimchipastan.
5. Blanda gurkorna med kimchipastan. Försök försiktigt få in pasta i skårorna.
6. Lägg gurkorna i en burk med tättslutande lock. Ställ in i kylen. Kimchin är klar efter cirka 3 dagar och håller högst 2 veckor.

Anmäl
2019-08-29 11:47 #11 av: Maria

#10 Åh tack. Det låter jättegott.🙂

/Maria

 

Anmäl
2019-08-29 14:13 #12 av: Tant Grön

# 11 Något som är ännu godare är kimchi på salladskål: 

Kimchi. Brukar göra halv sats av detta och har hittills inte misslyckats.

1,5 kg salladskål
1,5 dl salt utan jod
250 gr.  vit rättika 
2 msk finriven ingefära
3 msk pressad vitlök
3 dl finhackad purjolök
5 msk koreansk chilipeppar (gochugaru)
1 msk socker
1 msk fisksås (det har inte jag i, eftersom jag är vegetarian.) 
Vatten

1. Halvera salladskålen på längden
2. Lägg kålen med snittytan upp i en stor bunke och strö salt över och mellan bladen.
3. Häll på vatten så det täcker. Lägg på en tallrik med en tyngd på, så att kålen hamnar i press. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.
4. Låt kålen rinna av i ett durkslag. Smaka av och skölj av om den är för salt, (men den skall vara ganska salt, jag brukar inte skölja.) Är den för lite salt, så tillsätter man salt till chiliröran.
5. Skala och strimla rättikan mycket fint. Blanda ingefära, vitlök, purjo. rättika, chilipeppar, socker och ev. fisksås.
6. Fördela blandningen ordentligt mellan bladen och runt kålen.
7. "Tvinna" de halva kålhuvudena och lägg dem i plastpåse (sug ut luften) eller i en burk med tättslutande lock.
8. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. Ställ därefter in den i kylen 5 - 7 dagar.

Jag brukar sedan skära upp kimchin och lägga i sterila burkar.

Lycka till.

Reseptet kommer från restaurangen Arirang.

Anmäl
2019-08-29 15:51 #13 av: Maria

#12 Tack igenSkämtar

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.