01 Hälsa & Harmoni

Är du spruträdd?

2019-03-06 09:43 #0 av: MonicaLagerquist

En spinoff från mitt blodprovsäventyr igår.

Är du rädd för sprutor och nålar?

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-03-06 10:15 #1 av: Leifsdotra

Japp, jag kan hantera det men vill gärna ligga under provtagningen om det går och det ska stickas i armvecket. Jag har inte svimmat, men varit nära ett par gånger så därför vill jag ligga ner eller få chans att sitta kvar en stund efteråt. Stick i fingret går bra däremot.

Jag hade en period i min barndom när jag behövde ta mycket prover och tyckte redan från början att det var obehagligt och gjorde väl lite motstånd. Det blev värre och värre för varje gång och som jag minns det var de oftast flera som höll fast mig så att de kunde ta prover, det har satt sina spår....

Anmäl
2019-03-06 10:31 #2 av: Surpan

Ja, jag är väldigt spruträdd. Jag kan blir yr och svimfärdig bara av att prata om det eller tänka på det. Förutom smärtan så känner jag ett väldigt obehag inför blodomloppet, och hatar tanken på att ha nålar, rör eller slangar inuti vener. Jag hatar också känslan av att vara så pass utelämnad och känner mig alltid väldigt maktlös och liten under provtagningar. Som många andra har jag starka minnen av att bli fasthållen.

Just nu kan jag ta venösa blodprover bra med hjälp av emlaplåster. Har jag inte bedövning så kan jag ta provet, men blir väldigt stressad och panikslagen och gråter nästan varje gång. Stick i fingret tar jag inte alls, och nu var det väldigt länge sedan jag behövde ta någon bedövningsspruta eller vaccin, men det skulle jag tycka var enormt jobbigt och jag undviker det in i det längsta.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2019-03-06 10:37 #3 av: MonicaLagerquist

Som tur är jag inte det.

Har tidigare varit blodgivare och när jag väntade mina första barn låg jag inne i sju veckor och fick sprutor och dropp flera gånger om dagen.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-03-06 10:42 #4 av: akvarium123

Här är en som är spruträddGlad Tycker det är fruktansvärt att ta sprutor och senast jag tog en spruta så glömde jag av att andas så rädd jag var. 

#3 Vilken tur att du inte är spruträdd. Själv skulle jag nog fått byta person som utför provet för att jag inte skulle känna någon tillit till den personen.

Anmäl
2019-03-06 10:53 #5 av: MonicaLagerquist

#4 Hon var väldigt skärrad men jag var lugn och sa bara när hon misslyckats två gånger att tur att jag har en arm till.Cool

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-03-06 10:53 #6 av: Grace2009

Jag är som tur inte spruträdd, däremot vill jag inte titta på just när de sätter in nålen för jag är rädd att jag spänner mig. tittar helt enkelt bort men när nålen är väl på plats är det inga problem att titta på det heller.

En gång blev jag ganska fascinerad när jag skulle lämna blodprov dock. Hon hade svårt att hitta en ådra och använde en mindre nål. Jag trodde hon redan hade fått den på plats, så jag tittade på nålen och såg hur hon stack in den på nytt om och om igen, och i olika vinklar för att hitta venen. Det fascinerande var att det kändes inte alls! Det såg ut som om det skulle kännas jättemycket men jag märkte inte nålen alls, kände bara hennes hand som höll mot min arm.

Anmäl
2019-03-06 11:15 #7 av: Maria

Jag är inte spruträdd alls. Jag har legat på sjukhus så många gånger och genomgått utredningar så det är ju tur jag inte är rädd.
En gång gjorde det däremot riktigt ont och de var när de tog ett artärprov i handleden på akuten.Aj aj.

/Maria

 

Anmäl
2019-03-06 11:25 #8 av: Fridaaaa

Jag är nål och spruträdd. Måste ligga ner.
Stick i fingret går bra men i övrigt nej. Det var pesten under graviditeten

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2019-03-06 11:31 #9 av: JMW

Jag är inte spruträdd alls. Har varit blodgivare länge. En gång så hittade de inte rätt vid två försök i ena armvecket. Då bytte de bara och stack i andra. Inga problem.

Anmäl
2019-03-06 11:53 #10 av: Carmarino

Säger samma som Grace2009. Är inte spruträdd, men vill inte titta på just när de sticker in nålen.

Eftersom mina vener ligger väldigt djupt, och är av typen "slingrar sig som en mask", så brukar jag be dem sticka i en av venerna på händerna istället. De venerna syns rätt tydligt och är lätta att sticka i. Hellre det än att känna hur de letar runt med nålen inne i armen.

Det brukar inte göra särskilt ont när de sticker i handen, men däremot så stack de en gång i ovansidan av foten - på tre olika ställen. Då gjorde det ont, så jag haltade när jag gick därifrån.

Vid samma tillfälle skulle de kontraströntga ena benet och stack in nålen för kontrastvätskan i ljumsken. Det kändes som om de skulle sticka rakt igenom benet, och jag hade ett jätteblåmärke där i flera veckor efteråt. Vet inte om det berodde på det men i flera år efteråt hade jag problem då och då med en plötslig huggande smärta i ljumsken. Den var så intensiv att jag knappt kunde stå upprätt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-03-06 12:09 #11 av: Maria

Jag är väldigt svårstucken. De brukar få sticka många gånger innan de hittar rätt.

En gång när jag blev inlagd och skulle ha dropp så fick jag tillslut ha droppet i fotenSkrattar

/Maria

 

Anmäl
2019-03-06 17:49 #12 av: [Tuulikki]

Nä, inte det minstaGlad

↠ Just keep swimming ↠ 

Anmäl
2019-03-06 20:00 #13 av: Tarotstollan

Nja, lite rädd och obehagligt är det, jag brukar inte titta när de sätter nålen. Jag har bara en arm som de kan sticka i för på den andra syns nästan inte blodådern alls.

Jag låter bara de som är vana sticka mig, blir så stressad annars då de ovana oftast skall ta prov i den armen som inte blodådern syns i!
Kanske att det är lättare för dem att sticka i vänster arm eftersom de sitter rakt framför mig när de tar prov men den stora blodådern är i högerarmen!
Stick i fingret är ju 7 resor värre, har ju ont i flera dagar efteråt!Ledsen

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2019-03-07 12:22 #14 av: [Tuulikki]

Mig får de sticka i handleden för jag är så svårstucken

↠ Just keep swimming ↠ 

Anmäl
2019-03-07 13:06 #15 av: Maria

#14 Då kanske du har en bra ven där annars brukar man undvika just handleden för att artären ligger nära.

/Maria

 

Anmäl
2019-03-07 17:13 #16 av: [Tuulikki]

#15 Ja de ropar alltid in någon lite mer erfaren ssk just för att det är lite knepigare

↠ Just keep swimming ↠ 

Anmäl
2019-03-07 18:07 #17 av: Maria

#15 Eller undersköterska 😉

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.