06 Mat & Dryck

gillar ni kombinationen choklad/lakrits

2019-01-21 07:50 #0 av: Mooniq

Jag gillar kombinationen extra mörk choklad och lakrits så igår gjorde jag en superenkel ischoklad.

100 gram 86% mörk choklad - letade länge efter 92% men hittade inte den

60 - 80  gram kokosfett - med doft o smak kvar, 

2 tsk  Salmiakpulver eller lakritspulver, jag hittade Kung Markattas på butiken.

Smält chokladen i en bunke på låg värme i mikron, tillsätt sen pulvret och kokosfettet, mikra lite till - kokosfett smälter fort. rör ihop. 

Häll i isbitsplattan och ställ i kylen/frysen några timmar. Knacka ur bitarna i en skål, förvara i kylen. Jättegott till fikat. 

Den mörka chokladen smakar sött tack vare smaken från kokosen. Mäktig så en, två bitar räcker länge. 

Man kan ju välja 70% choklad oxå och då finns de ju smaksatta - eller så kan man mosa blåbär, hallon eller vinbär och ha i smeten. Jättegott. 

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2019-01-21 07:53 #1 av: Carmarino

Det låter gott. Du får gärna lägga in receptet på https://choklad.ifokus.se/ också. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-01-21 07:57 #2 av: Magi-cat

Det låter supergodis! Lipar

Tror bestämt jag måste prova!

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2019-01-21 08:11 #3 av: Maria

Åh så  gott. Jag älskar kombinationen choklad/lakrits.Lipar

/Maria

 

Anmäl
2019-01-21 08:33 #4 av: MonicaLagerquist

Låter väldigt gott. Synd att jag sockerbantar.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-01-21 08:37 #5 av: Mooniq

#4 MonicaLagerquist - det gör jag med. jag kanske tar 1 bit/dag och jag ökade på kokosfettsmängden och då blir det väldigt lite kolhydrater/bit. 

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2019-01-21 08:40 #6 av: Leifsdotra

Tveksam, men jag har hittat någon jag gillade. Fast jag minns ju inte vilken det var Glad Jag är inte superförtjust i choklad överlag så det kanske är därför jag har svårt att hitta något som faller mig riktigt i smaken.

Anmäl
2019-01-21 11:02 #7 av: Carmarino

#5 Är det socker i kokosfett? I mörk choklad med hög kakaohalt är sockermängden inte särskilt stor.

Under mina experiment med att göra choklad från grunden så har jag lärt mig att choklad bara behöver bestå av kakaobönor och choklad. Om chokladen är 85%-ig så är det 85% kakaobönor och 15% socker.

Det finns ju dessutom sockerfri choklad. Tummen upp

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-01-21 11:14 #8 av: Magi-cat

Länkat på Kulturtant. #16 Skrattar Tyckte det passade. Lipar

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2019-01-21 16:32 #9 av: Fransu

Kombinationen lakrits choklad älskar jag! Så gott. Jag ska prova ditt recept, vilket bra tips. Men jag kanske inte tar lika mörk choklad till min. Glad

"Grief is like the ocean; it comes on waves ebbing and flowing. Sometimes the water is calm, and sometimes it is overwhelming. All we can do is learn to swim."

Anmäl
2019-01-21 16:34 #10 av: Mooniq

#9 Fransu - helt ok att ta mindre mörk choklad men tänk på att kokosen gör chokladsmaken lite sötare. De 70% kakorna har  många goa smaksättningar - chili är en favorit och den är jättegod att göra ischoklad på. Skrattar

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2019-01-21 17:36 #11 av: Carmarino

#10 Har rätt många 100 g-chokladkakor i olika smaker liggande, så det kan ju vara ett bra tillfälle att testa dem som ischoklad. Tummen upp

Vilket tycker du blir godast; salmiakpulver eller lakritspulver?

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-01-21 17:52 #12 av: Mooniq

#11 Carmarino - jag älskar båda. 

Kung Markatta har även Lingonpulver och Blåbärspulver - ska testa även dem och tror det blir suveränt gott. 

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2019-01-21 17:57 #13 av: Carmarino

#12 Då får jag testa en omgång med vardera. Glad

Minns inte om jag har lingonpulver, men jag har blåbärspulver - och en massa andra sorters pulver. De flesta är dock inte Kung Markatta, men de funkar säkert bra ändå. Hur mycket pulver tar du i? Är det 2 tsk även där?

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-01-21 20:16 #14 av: Mooniq

#13 Carmarino - jag har inte testat blåbär/lingonpulver än, men testa att smaka lite pulver på en sked, om det är mycket smak så borde 1-2 tsk räcka. 

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl
2019-01-21 20:29 #15 av: Fransu

#10 Då kanske jag ska testa med mörk choklad först. Det får ju inte bli för sött. Jag gillar bara inte när choklad är bitter i smaken. Och det är ofta dom mörkare sorterna tycker jag. Jag har barnsliga smaklökar helt enkelt. Skrattar

"Grief is like the ocean; it comes on waves ebbing and flowing. Sometimes the water is calm, and sometimes it is overwhelming. All we can do is learn to swim."

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.