Hälsa

Känsla av frihet

2016-04-23 19:04 #0 av: Leffe

I tisdag var det dags igen. Snabb färd till akuten med blåa naglar och läppar.

Vi tar det från början. I början på 2000-tlet började jag få dålig kondition. Träning hjälpte inte ett dugg. 2009 blev det sjukskrivning. Tänk jag som jobbat hela livet upp till15 timmar per dygn visa pass. 2010 fick jag domen att jag har den dödliga sjukdomen PAH (får att läsa om den på PAH iFokus).

Enkelt så är det blodådrorna i lungorna som blir trängre och trängre vilket gör att höger hjärtkammare får jobbigare och jobbigare att pumpa blod genom lungorna.

Medicin har hjälpt och så har jag fått olika hjälpmedel så jag levt ett bra liv trots allt. För två år sedan kom första bakslaget - dubbelsidig lunginflammation. Det går inte ihop med lungsjukdom. Efter detta har mediciner utökas och jag använder syrgas dygnet runt.

Förra året blev värden sämre och det blev mer medicin och mer syrgas. 1,5 liter syrgas och jag fick en syremättnadpå 92-93%. Det blev inte många tunga rörelser innan andfåddheten tog överhanden. T.ex fem meters promenad, men med hjälpmedlen kom jag ut och kunde fota mm. Ett halvår senare började det bli jobbigare och hjobbigare. Benen svullnade oftare och oftare, vilket tyder på höger hjärtkammarsvikt. Som tur är har jag gansk snabbt fått stopp på andfåddheten.

Så i måndags, efter en söndag med ett par timmars fotbollstittande i kylan, vaknade jag med timmerstocksben och blev andfådd bara på att prata. Nu visste jag något inte var som det borde. Fick bort svullnaden genom att ligga högt med benen. På tisdagen som jag hela dagen. På eftermiddagen var det en otrolig ansträngning att bara sätta sig upp på sängkanten och jag fick inte stopp på andfåddheten. Naglarna började få en blåtoning färg. Det blev ett samtal till 112 och ilfart till sjukhuset.

En ny lunginflammation hade börjat. Hamnade på infektion som satt in intravinöst antibiotika med stort spektrum och höjd syrgas. Sedan började det hända grejer. I torsdag kände jag ingen andfåddhet. 3 liter syrgas och en syremättnad på 99%. Sänkning till 2 liter och syremättnaden sjönk till 96% (Hemma hade jag som sagt 1,5 liter och syremättnad 92-93%) Sänknig till 1,5 och syremättnaden blev fortfarande 96%. Då testades att sänka syrgasen till 1 liter och syremättnaden i kroppen hamnade på 94%.

Något hade hänt! En teori är att jag en längre tid burit på en osynlig infektion som blivit större och som inte givit någon reaktion på ultaljud och blodvärdena de tar för att ha koll på min PAH-sjukdom. Det enda det märkts på har varit gångtesterna som blivit sämre och sämre. Nu tog nog antibiotikan som gavs mot lunginflammation även denna infektion.

I går eftermiddag kom jag hem igen och det som en helt ny människa. Går omkring i lägenheten och blir andhämtning ökar knappt. Visst jag har fortfarande syrgasen. Såsom jag mår nu har jag inte mått sedan början av 2000-talet.

Det hela känns som en stor FRIHETSKÄNSLA.


Foto: Pixabay

Anmäl
2016-04-23 19:08 #1 av: Maria

Åh så underbart att läsa mitt i allt eländeHjärta

Du är verkligen värd att få må lite bättre.

/Maria

 

Anmäl
2016-04-23 20:18 #2 av: VSK

Så otroligt skönt att läsa Leffe att du mår bra så som du inte mått på väldigt länge.

Jag förstår att du upplever detta som en frihetskänsla. 

Nu lär jag väl bli halvdöd nästa gång vi ska fota, för du lär väl fara som en iller både här och där med kameran Skrattar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2016-04-23 23:15 #3 av: aggeelin

Å så skönt!


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2016-04-24 11:31 #4 av: [helga21]

Skönt att höra att du är bättre. Förstår så väl hur du känner det då du inte får luft då jag är uppvuxne på ett lungsjukhus där vi hade många astmatiker. De andades in och andades in men kunde inte andas ut sim koldioxid.

Anmäl
2016-04-24 13:19 #5 av: snigelpiga

Glad nyhet att du mår bättre.  Blomma

Anmäl
2016-04-24 20:18 #6 av: stina63

Glad nyhet skönt du mår bättre nu Leffe
Tack för du berättade de för oss

Kram till dejBlomma

Anmäl
2016-04-24 20:26 #7 av: Tarotstollan

Så skönt att kunna andas ordentligt Leffe! Var rädd om dig!Kramas

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2016-04-25 00:05 #8 av: Vixxen

Härligt att höra att du känner dig piggare! 

                                                                                               

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.