kultur

Alla hjärtans dag eller valentinodagen

2016-02-14 08:00 #0 av: stina63

Alla hjärtans dag, Var kommer de ifrån? Varför firar vi denna dag? Fin dag att fira hjärtans och kärlekens dag, Men lite nyfiken om det inte är affärernas idé.

Redan på 400-talet firade katolska kyrkan valentinus som är ett helgon denna dag 14 februari. Men man vet inte ännu exakt vem mannen var.

Finns fler olika martyrer med namnet valentinus från 200 och 300 talet som är dokumenterade.
Men en vis medeltida helgonlevande ska sankt valentinus ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter, Kanske de var han som har kommet med i många moderna historier om sankt Valenin

Kopplingen till romantik och kärlek uppom först under medeltiden och möjligtvis genom människors föreställningar om att fåglar i mitten av februari började  söka efter en partner Detta fick unga pojkar och flickor att fundera på vem deras valentin är som dom ska vara tillsammans med under minst ett år, I sverige har seden om just detta lagts på under pingsten.

1300 talets England och Frankrike blev valentindagen en fest för ungdomar för förälskele och parbildningslekar av olika slag. Det var först då som helgonet började förknippas med kärlek.
Under medeltiden fanns också en sed med att börja skriva kärleksbrev med rimmande dikter till sin käresta.
På 1800 talet började man trycka valentinkort och smyckade den med sidenband och spetsar som blev väldigt populära.
Idag är valentindagen en stark uppmärksammad sed i alla engelstalande länder där kärleksbrev med små presenter ges bort till någon man tycker om.

De fanns en annan berättelse med romantisk innehåll också, Sant valentin en kristen som levde i Rom på 200 talet och fick sin lida maryrdöd efter att ha trotsat kejsar claudios 11 förbud att viga unga par.
Innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter som han var mycket förälskad i de första valentinkortet och urspurng till seden att skicka kort den 14 februari.

Sägs också att valentin ha haft vana hatt plocka blommor i trädgården och ge dem till förälskade par. Detta påstås ha givit upphov till seden här att ge varandra blommor på Alla hjärtans dag.

Den äldsta bevarade valentinhälsningen är från 1477, då den unga Margery Brew skickade en hälsning till sin trolovade John Paston som hon kallade sin "worshipful and well beloved valentine

Oavsätt så är de en underbar fin dag att tänka på kärleken lite mera, Något som vi alla behöver väldigt mycket av, Lite kärlek skadar ingen, De gör mer gott i hjärtat.

Så Jag önskar er en underbar skön Alla hjärtans dag Valentindag, eller vad vi nu kallar denna kärleksdag för

Stina63

Källan är från

https://sv.wikipedia.org/wiki/Alla_hj%C3%A4rtans_dag

Anmäl
2016-02-14 19:41 #1 av: Tarotstollan

Mycket intressant! Hoppas också att du och alla andra har en underbar dag. Blomma
Själv skall jag "fira" med att titta på den romantiska filmen "Valentine´s day" som börjar kl. 21.00 i kanal 4!Tummen upp

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2016-02-14 19:53 #2 av: Maria

Intressant Stina.

Själv har jag eller vi i vår familj aldrig firat denna dag.

/Maria

 

Anmäl
2016-02-14 22:24 #3 av: stina63

Tack Vänner..
jag har jobbat haft mig delad tur, Ny kallar sängen mej, en dag till morgon jobba innan jag är ledig

Anmäl
2017-02-14 10:11 #4 av: stina63

Önskar er all en fin alla hjärtans dag,,

Hjärta

Anmäl
2017-02-14 11:14 #5 av: Hera

Föredrar vändagen som man säger i Finland:)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-02-14 12:49 #6 av: [PeterTM]

Det är väl med denna dag som med många andra, ett amerikanskt kommersiellt påfund. Vi har aldrig uppmärksammat den här hemma.

Anmäl