Annons:
Läst 9098 ggr
stina63
2012-12-13 19:33

Legenden om Lucia

Kan vara intressant att veta varför vi firar lucia, Varför vi går i vita nattlinet, ljus i håret och sjunger vackra sånger som får ens hud att knottra. Sitter här och lyssnar på lucia och de är så rogivande. Men vem var hon?

Luciafirandet grundar sig på ett helgon från Sicilinen från 200 talet. Hon var en mycket varmt och troende kristen och kom från en rik familj. Hon ville leva för Gud. Hennes pappa var romare och hennes mamma var väldit sjuk. Lucia tänkte mycket på fattiga människor ooh led för dom så hon skänkte sin hemgift till alla som behövde mat,

Men de fanns en man som var romare och som ville gifta sig med lucia och han blev väldigt upprörd över detta att hon var kristen och kände sig lurad på hemgiften, så han anmälde henne.
De var straffbart att vara kristen under romartiden och man blev dömd till döden. Som hämd mot romerna och hennes fästman så stack hon ut sina ögon och skickade dom till mannen som angav henne, Hennes blivade man, Just för att de var hennes vackra ögon som  fått den svekfullafästmannen att intresserad av lucua. För sin trohet så belönade Gud lucia så hon fick sina ögon tillbaka.
Nu ville myndigheterna pröva om Lucia var kristine. De var genom att hon skulle offta till romerka gudarna. Men hon sa att hon har offrat redan genom att ge till fattiga mat och vatten och offrat till kristus

De straff hon fick från myndigheterna var att hon skulle överlämnas till ett bordell. Men lucia ville inte alls och man kunde inte rubba henne från där hon stod. Då tände dom en bål omkring henne  för någont straff skulle hon ha. Men lågorna skadade henne inte. Då kom en romersk soldat och stack sitt svärd genom hennes hals

Intressant att läsa om just att en kvinna med namnet Lucia som led martyrdöd och stack ut sina ögon för sin tro skull. För att ge dom fattiga  mat och värme. Men seden har fört vidare i vårt avlånga land och Findland. Första gången som lucia firades i sverige var 1764 på Horns boställe norr om Skövde.

Artikeln hämtad från

Artikeln hämttad från

Artikeln hämtad från

Annons:
JereMina
2012-12-13 23:30
#1

Intressant men är det riktigt sant?

Cristine
2012-12-13 23:45
#2

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

KPD
2012-12-14 10:55
#3

Trevligt med en artikel om S:ta Lucia!


Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.

stina63
2012-12-14 11:02
#4

Santa Lucia hon är ett helgon och har funnets, Levde på romartiden då kristendomen inte var tillåtet

KPD
2012-12-14 11:03
#5

#1 Vad är sanning? Det torde knappast finnas någon anledning att betvivla att berättelserna om Lucia går tillbaka till en verklig person. Hon firades redan på 400-talet och är ett av de första kvinnliga helgonen. Det innebär inte att man skulle behöva tro bokstavligt på varje del av legenden.

Jag tror att kyrkans problem i vår tid är att många människor har ett fundamentalistiskt förhållningssätt till berättelser och därför inte kan tro på dem, men bokstavstro är något förhållandevis nytt inom kyrkan. Fundamentalismen var en rörelse som uppstod i USA på 1800-talet. I fornkyrkan var man tydlig med att alla berättelser inte skulle tolkas bokstavligt.

När Evert Taube sjöng "Min älskling du är som en ros" var det knappast meningen att lyssnaren skulle tro att kvinnan hade ett huvud med röda blad och en grön kropp med taggar, men talar den som säger så till sin älskade osanning?


Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.

Maria
2012-12-14 12:10
#6

#5 Kyrkans problem i vår tid?

Det beror nog vilken "kyrka" dvs. religion du pratar om. Den protestantiska kyrkan som vi har hade som statskyrka i Sverige senast har ingen tillbedjan till helgon såsom katolska kyrkan har.

Så lite märkligt är det att just Lucia har blivit så stor hos oss.

Trevlig artikel StinaGlad

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
KPD
2012-12-14 13:17
#7

#6 Jag vill inte gå så långt att jag talar om olika kyrkor som olika religioner. Visst finns det en stor spännvidd, men jag väljer ändå att se kristendomen som en religion, inte flera. Att kyrkan sedan är splittrad i flera grenar, som inte kan fira nattvard tillsammans, är beklagligt.

Ingen kyrka tillber helgon, om man inte kallar det för "tillbedjan", när man ber om helgonets förböner. Däremot vördas helgon mer eller mindre.

Nu var det dock inte just om helgon som jag talade, när jag tog upp detta med bokstavstrohet; det var en allmän synpunkt på förhållandet till texter och berättelser.

Att Lucia slog igenom hos oss beror nog delvis på tillfälligheter. Namnet Lucia kommer av lux = ljus, vilket kan ha bidragit till att hon fick vad som kanske kan kallas en martyrkrona av ljus. Att hon firades årets mörkaste natt kan också ha bidragit till detta.

(Sverige följde den julianska kalendern till år 1700 och sedan åter 1712 till 1753. Skillnaden mellan den julianska och den gregorianska kalendern var då 11 dagar. Den 17 februari 1753 följdes det året av den 1 mars. I dag uppgår skillnaden mellan kalendrarna till 13 dagar. Under en period inföll alltså vintersolståndet vid Lucia. Om jag har förstått det rätt, bidrog detta till att Luciafirandet tog fart, men det är möjligt att det är en sentida förklaring.)


Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.

Maria
2012-12-14 14:09
#8

#7 Att jag just använde ordet tillber är väl för att de faktiskt ber till sina helgon. Alltså riktar sig till dem.

Klart att Kristendomen är en religion och inte flera, fel uttryckt av mig.

Tycker inte du också att det är märkligt att man just har fastnat för Lucia när det finns så många helgon?

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

KPD
2012-12-14 14:49
#9

#9 Det var ljust det jag försökte förklara med ljuset åtets mörkaste natt. Dessutom är Lucia trots allt ett helgon som vördades tidigt av kyrkan, även om dagens firande är av långt senare datum.


Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.

[*Maggan*]
2012-12-14 23:44
#10

Lucia är bara en i raden av gamla hedniska fester som kristendomen har kidnappat. Åtminstone om man ska tro Herman Lindqvist

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/hermanlindqvist/article15900070.ab

KPD
2012-12-15 09:15
#11

#10 Om man i någon religion ska finna något som inte också har sitt ursprung i tidigare traditioner, får man nog leta länge. Bibelns skapelseberättelse har sitt ursprung i Gilgamesheposet. Berättelsen om de vise männen, som i vissa översättningar betecknas "mager", går tillbaka till Mithraskulten. Seden att inviga ikoner har sitt ursprung i munöppningsceremonin i det faraonska Egypten o.s.v.

Det arabiska namnet för Gud, Allah, fanns redan i förislamsk tid. Då betecknade det en gud som hade tre döttrar, och var således en helt annan gud än den som muslimer och kristna tillber. Islam gav namnet en ny innebörd, och i dag används det också av arabisktalande judar och kristna.

Att religioner övertar seder, bruk och berätelser från varandra betyder inte att man alltid måste skala av allt och gå tillbaka till de äldsta kända rötterna. Lucia har sin egen lyskraft, även om kulten har influerats av tidigare traditioner.


Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.

Upp till toppen
Annons: