Kategori 1

Min jul

2012-11-22 15:58 #0 av: Cristine

”Jag tycker att julen borde vara mitt emellan nu och då ” Jag gillar julen därför att den gör barn glada. Julaftonen är den tid på året när får man se små barn i juliga kläder sitta som ljus med glittrande ögon i myspysbelysning på golvet framför julgranen under vilken alla julklapparna placerats.

Så borde det i alla fall vara, men min barndoms jular var allt annat än sådana. Vi var fattiga, trasiga och emellanåt till och med svältfödda. Jag har växt upp med totalt känslostörda föräldrar som idag sannolikt skulle ha blivit ifråntagna sina barn och dömda till fängelsestraff. Inget barn förtjänar sådana föräldrar som dem jag och mina syskon har växt upp hos.

 

Trots det såg jag alltid fram emot julen, för att alla affärer var julpyntade och det stod julgranar på torgen med lampslingor i, för att alla ljuden av små klockor, änglaspel och julsånger lät så förtrollande mysigt och för att den doftade så gott av julgranen, apelsinerna med kryddnejlikor som hängde i röda sidenband i köksfönstret, pepparkakorna och skinkan.

 

Jag litade också blint på att andra i min familj skulle se till att vi syskon i alla fall inte gick miste om julen. Min mormor var min räddare i nöden, min ”riktiga” mamma som betedde sig så mot mig som man förväntar att mödrar ska. Min moster var också någon som jag värderade högre än mina föräldrar. De båda tillsammans med farmor brukade se till att julen ändå blev till något positivt för oss barn.

 

Vi hade julgran, men den var sällan köpt. Min pappa brukade sno en i skogen eller också väntade han tills dess att julgransförsäljarna på torget gått hem när de inte trodde att någon mer skulle komma och köpa någon gran på julaftonskvällen. Ofta stod några skraltiga granar kvar där på torget då och en sådan gran var bättre än ingen gran, så det hände inte sällan att pappa kom hem med en av dem när julaftonen redan var långt gången.

 

Granen är själva essensen av jul, den är garanten för att det doftar jul så fort man stiger in i stugan och alla har sin egen idé om hur julgranen ska smyckas. Hos oss fanns det inte mycket på granen som var köpt, bara några få röda kulor, några ”glaskottar”, ett par små fåglar av färgat glas med fjädervippa till stjärt och en klämma att fästa i en grankvist och så förstås en spira av tunt färgat glas i toppen.

 

Resten av utsmyckningen var sådant vi barn gjort själva, oftast i skolan – färgglada smällkarameller, girlander av silkepapper, trådar med många av världens nationsflaggor och små hjärtformade korgar av blänkande rött och grönt papper med någon godis i. Jag hade också en ”mångubbe” av plast som jag fått av mormor. Den finns kvar ännu i min mammas lådor, men hon vill inte ge mig den trots att hon aldrig har julgran längre.

 

Julklapparna, det var inte som nu med julklappar då. Jag brukade få fyra julklappar, en från föräldrarna, en från mormor, en från farmor och en från moster, men eftersom jag fyller år bara fem dagar före julafton, var mina presenter alltid både födelsedagspresenter och julklappar, det var bara mormor som gav båda delarna. Jag avskydde att höra de där orden från mina föräldrar -”nu är det här både födelsedagspresent och julklapp” och jag vet att jag tänkte att om jag någonsin får ett barn som fyller år strax före jul, så ska barnet aldrig behöva utstå detta.

 

Efter avslutat jullov när vi var tillbaka i skolan, fick jag alltid frågan vad jag fått i födelsedagspresent och vad jag fått i julklapp eftersom alla visste att jag fyller år strax före jul. Hur pinsam den situationen var för mig som liten parvel kan jag knappt ens beskriva. Idag har jag en pojke som är född den 15e december och han har aldrig behövt känna vånda över detta. När jag blev äldre, 15-16 år, vägrade jag att vara med på julfirandet hemma, jag orkade inte med mer av den förnedrande attityden våra föräldrar hade mot oss.

 

Ibland var jag hos mormor på juldagen och min yngre bror var hos farmor. Hos mormor fick jag ”riktig” jul med allt vad hör jul till. Hemma hade vi skinka, risgrynsgröt och svagdricka. Hos mormor fanns allt det andra också, julkorv, prinskorv och sylta, sill, lutfisk och jansons frestelse, julknäcke, holländsk edamer med rött ”skal” och inte minst julmust! Min morfar var kärv, men snäll och han lärde mig att tycka om allt som fanns på julbordet. Han lärde mig en massa annat också, sånt som min pappa gärna tar åt sig äran för, men jag vet ju hur det verkligen ligger till.

 

Så var det för mig när jag var barn. Idag är jag en gammal gubbe med två mellanstadiebarn och julen är inte särskilt lik den jag växte upp med. Vi har gran, men den är av plast, vi har apelsiner med kryddnejlikor i röda sidenband, juldukar, julgardiner, hundra tomtar, halmbock och massor av kulor i olika färger och frostigt mönster, alla möjliga andra julgransprydnader, spira i toppen och elljusslinga. Vi har all den julmat vi vill ha, vi har massor av julklappar under granen.

 

Här finns pepparkakor och pepparkakshus, ischoklad och knäck, marsipangrisar, nötter, russin, fikon, kokosnötter och glögg. Barnen har en paketkalender med en liten julklapp för varje dag i december, en penna, ett par strumpor, en serietidning eller något annat, men totalt blir det mycket ändå och hela paketkalendern med 48 småpaket går nog lös på mellan 1500 och 2000 kr! Barnen är nöjda och glada och då är förstås vi föräldrar också det, men smakar det så kostar det.

 

Det doftar inte riktigt jul, granen fattas, men min fru vill inte städa bort barr vareviga dag. Plastgranen kom till oss för att den sista granen jag hade hämtat på grannens mark, med hans tillstånd förstås, hade stått för nära en stor sälg och granen luktade förfärligt illa, så vi blev tvungna att kasta ut den redan efter en dag och vi tyckte att det kändes lite pinsamt att be om en till, så vi köpte en plastgran. Min fru älskar den, jag är inte lika imponerad.

 

När jag var liten var vi alltid hemma på julafton, men vi besökte ofta mormor och farmor på juldagen och annandagen. Farmor var fantastisk med sin gran, den fick alltid rötter och levde långt in på våren tills farmors gubbe tröttnade på den och slängde ut den. Hos farmor fick vi god julmat och alltid efterrätt bestående av hemmagjord fruktsallad och vispgrädde. Jag åt så jag kräktes. Nuförtiden är jag ensam om att gilla den efterrätten i familjen, så jag får sällan tillfälle att äta den, men jag gillar den lika mycket än, fast jag vet bättre när det är nog.

 

Nu åker vi hit och dit under hela julhelgen, vi alternerar julaftonsfirandet mellan min syster, barnens mormor och morfar och här hemma. Juldagen bjuder alltid kalkonmiddag hos mormor. Jag gillar inte kalkon, den är för torr, men jag lyckas ganska ofta missa den middagen för att jag är på behandling. I år, juldagen 2012, kommer jag dock inte undan den. Jag önskar att vi slapp åka omkring på julen, men det är svårt när vi är så geografiskt utspridda och ingen av oss har tillräckliga utrymmen för att kunna inhysa alla på en gång.

 

Julklapparna då? Ja inte liknar det på något enda litet vis min barndoms jular med fyra paket. Det är snarare 24 julklappar och varje julklapp kostar säkert flera gånger mer än vad alla mina fyra tillsammans gjorde då. Det är galet, barnen klarar inte av att uppskatta presenterna och de förmår inte värdera det de får. Det var inte bra när jag var liten, men det är inte bra nu heller.

 

Jag tycker att julen borde vara mitt emellan nu och då.

 

Våra barn ger varsin julklapp till ett fattigt barn i Östeuropa. Julklappen innehåller några småsaker, den får inte innehålla någonting fint eller värdefullt, för då kommer den aldrig fram till mottagaren utan stjäls på vägen. I paketet finns 1 tvål, 1 tandborste, 1 tandkrämstub, 1 blyertspenna, 1 skrivblock, 1 suddgummi, 1 pkt färgkritor, 1 ritblock och 1 tablettask. Från skoleleverna i låg- och mellanstadiet har skickats 2000 sådana julklappar till fattiga barn i Östeuropa från vårt län inför varje jul de senaste åren

 

Peter54

 

 

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2012-11-22 16:11 #1 av: Cristine

Avatar för MossQ

2012-11-22 13:04#4skrivet av MossQ

Nu vart jag riktigt rörd och ser knappt vad jag skriver..fina bilder med glädje och kärlek i..Jag hoppas att du får din mångubbe tillbaks kram

♥ Allt som sker i mitt liv är till det bästa ♥

♥ Instagram mosstanten ♥

1 Bra inlägg |        Anmäl (0) | Hantera Avatar för bumbleboo 2012-11-22 13:18#5skrivet av bumbleboo

En mycket rörande historia.

Jag blir alltid så glad när jag hör människor som bryter ett destruktivt mönster istället för att fortsätta i samma banor.

All heder till dig Peter och din fina familj.

Speciellt med gåvorna till barn i Östeuropa.

/Maria

 

3 Bra inlägg |        Anmäl (0) | Hantera Avatar för flisan708 2012-11-22 14:28#6skrivet av flisan708

Håller med de andra, jättefint skrivet och tänkvärt. Julen är så tillkrånglad numera och stressad. Allt ska vara så perfekt.

Själv är jag ingen julälskare numera, sen mamma dog så tycker jag den är jättejobbig. I år har jag valt att jobba.

0 Bra inlägg |        Anmäl (0) | Hantera Avatar för Afturelding 2012-11-22 15:56#7skrivet av Afturelding

På något vis känns det här så mycket som min barndom. Min far var våldsam mot mig och min bror, och mamma var/är sönderstressad av jobb. På julafton förr var det alltid någon som grät, antingen var det jag eller mamma, eller båda två.

Var vi hemma hos farmor så satt jag alltid i trappen ett par timmar. Detta på grund av att min farfar och farbror alltid dricker för mycket. Så mycket att de måste lägga sig innan vi öppnar julklappar och sluddrar så illa att man inte hör vad de säger. Min farfar blir dessutom väldigt klängig, något han aldrig skulle vara utan alkohol i kroppen. Jag antar att detta är en stor del i varför jag som vuxen nu valt att aldrig dricka alkohol.

Jag älskade jularna hemma hos mormor och morfar. Där var vi en familj. Mormor brydde sig om mig, på riktigt. Hon såg till att ingen drack för mycket, och gjorde de det så skickade hon hem dem. Mormors gröt, sill, bröd, omelett, potatis, ja allt, var mycket godare. För att inte tala om ägghalvorna.

De senaste jularna har varit mycket bättre. Mina föräldrar har fått två vuxna barn som klarar sig själva, så pappa behöver inte skälla på oss och mamma får hjälp med allt som ska fixas.

Dock har min mormor gått bort. Hon fick cancer för andra gången i början av 2010, och avled i juli samma år. Att mista min mormor var... Nej, jag vill inte ens tänka på det. Det tog ett år för mig att ens vilja komma ur sängen. Dessutom var inte mormor den enda som gick bort under halvåret juli-december, utan vi miste även en kusin till mig, mammas farmor, pappas farmor, pappas kusin, en gammal skolkamrat till mig och en väldigt nära vän till mamma. Detta har dock gjort att vi värderar varandra mycket högre i min familj. Nu har jag flyttat, skaffat mig en egen familj bestående av mig och sambon, och två katter. Vi ska gifta oss i juni nästa år, men det är hemligt än så länge.

 

När vi får barn så ska jag göra allt för att de ska få de bästa jularna ett barn kan tänka sig. Inget barn ska behöva gråta på julafton.

 

 

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2012-11-22 17:01 #2 av: Cristine

Tusen tack Peter för en mycket fin artikel!

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2012-11-22 17:16 #3 av: [Sisa]

Tusen tack Peter,

för en jättebra artikel. Där Du så fint berättar..både om Dina tragiska jular, då Du var liten och hur Du numera firar julen, så kärleksfullt tillsammans med Din familj.

Kan man bli annat än berörd, då man läser hur Du som liten kille blev så illa behandlad. Och kan man känna annat än kärlek, då Du beskriver julen, tillsammans med Dina egna barn.

God Jul till Dej och Din familj..jag vet att den kommer att bli riktigt god!

Kram från Sisa.   

PS!  Härliga bilder! 

 

 

 

 

Anmäl
2012-11-22 17:56 #4 av: [peter54]

#Tack själva allihop. Kyss

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2012-11-22 18:00 #5 av: [peter54]

Christine, jag har ett önskemål här. Jag gillar inte rubriken, den ser opersonlig ut med mitt nick.

Jag vill att du lyfter ut "av Peter54" och placerar det under "Min jul" men i mindre punktstorlek. Kan du göra det är du snäll?

Glad

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2012-11-22 18:31 #6 av: stina63

Wow peter jag blir så rörd, Jag förstår att julen betyder väldigt mycket för dej nu.

Tack för en fin artikelKyss

Anmäl
2012-11-22 18:38 #7 av: Cristine

Jag märkte inte att den kom med där, jag kan inte få den att ligga under Min jul  utan den tar sig tillbaka så jag har lagt den i slutet av texten.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2012-11-23 08:35 #8 av: chik

Afturelding..tack för att du berättade. O vilket år ni-du har haftGråter.

Peter***Tack för att jag fick lite inblick i dina jular..

 


Lena.P är jag i verkliga livet.

Anmäl
2012-11-23 08:44 #9 av: [MossQ]

Afturelding kram till dig

♥ Allt som sker i mitt liv är till det bästa ♥

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.