Kategori 1

(Butros)Detta är min Livskvalitet

2012-07-03 19:10 #0 av: stina63

Något som innebär livskvalitet för mig är resor till främmande länder, att få möta människor, kulturer och religioner.

Ett land som jag särskilt har tagit till mitt hjärta är Georgien. Det är ett underbart land, med gästfria människor och vacker natur. Jag uppskattar att det i en mening kan kännas exotiskt, samtidigt som det är lätt att känna sig hemma.

Tsminda Sameba klosterkyrka på bilden är belägen i norra Georgien, nära gränsen till den ryska delrepubliken Nordossetien. Kyrkan ligger på cirka 2000 meters höjd, och det är således inte så plågsamt varmt, som det annars hade kunnat vara. Det var en vacker promenad från byn upp till kyrkan.

Gästfrihet är något självklart för georgierna och man blir inte sällan hembjuden till dem man träffar. Trots att det är ett fattigt land finns det alltid mat och vin att bjuda på. Georgien anses vara vinets ursprungsland.

Även om jag valde Georgien som illustration till min berättelse har jag positiva minnen från många länder. Att resa ensam i fjärran land ger många tillfällen till intressanta möten, och jag vill nämna några av dem.

I Egypten såg jag en gång en ställverksbyggnad vid en järnväg. Mannen utanför talade inte engelska, men när jag visade, att jag gärna ville titta, bjöd han in mig. Han började med att bjuda på te, och pekade sedan på olika saker. På mitt sätt att iaktta spårplaner och journaler var det uppenbart för honom, att jag hade yrkesmässiga kunskaper och förstod vad han visade. Utan något gemensamt språk hade vi en trevlig stund tillsammans.

I Azerbajdzjan förstod jag en gång inget av vad som stod på en restaurangmeny i en landsortsstad, och ingen där talade engelska. Då gick jag ut i köket och pekade på olika råvaror. Det blev inte exakt som jag hade tänkt mig, men gott var det, och personalen fann det mycket roligt.

I Jemen erbjöd sig en gång en restaurangägare att laga mat till mig under ramadan, eftersom han ansåg att jag som kristen inte skulle drabbas av att muslimerna fastade. I det mycket konservativa Jemen respekteras kristna och judar såsom islam påbjuder. Naturligtvis tackade jag nej till hans erbjudande. Inte skulle han behöva gå upp tidigare och laga mat till mig, när han inte själv fick äta.

Visst är det intressant att se olika platser i verkligheten, att blicka ut över Hong Kong eller New York, eller att besöka pyramiderna i Egypten, men det är ändå möten med människor som är det mest intressanta med resor, och dessa möten sker sällan på de stora turistmålen. Därför är livskvalitet för mig ofta en tripp bortom allfarvägen.

Artikeln skriven av
Butros

Anmäl
2012-07-03 19:14 #1 av: stina63

Du har varit med om mycket Butros, Sätt och rest mycket. Tack för du vill dela din livskvaliet med ossGlad

Anmäl
2012-07-03 20:26 #2 av: Butros

#1 Jag har nog gärna prioriterat litet mer udda resmål, och det har varit spännande.

Vad hände med bilden? Den blev väldigt hoptryckt. Riktigt så äventyrligt var det inte att vandra upp till Tsminda Sameba.

Anmäl
2012-07-03 20:29 #3 av: stina63

Ska se om jag kan fixa till de...

Anmäl
2012-07-03 20:34 #4 av: stina63

Blev de bättre nu? Bilden finns annars på första sidan, Men tänkte att bilden kunde vara i artikeln också

Anmäl
2012-07-03 21:11 #5 av: Butros

Det blev bättre.

Anmäl
2012-07-05 06:50 #6 av: Cristine

Tack Butros för en väldigt fin artikel.

Jag ser att du har stort intresse för de lite udda platsernaoch att du tycker om att resa ensam. Du har säkert många tips och erfarenheter att ge ut till de som vill resa i dessa länder.

Dina minnen består mest utav möten med andra människor och det har vi gemensamt. Jag reste mycket på 60 talet genom mitt arbete och mest i Sydamerika och Afrika.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2012-07-05 07:17 #7 av: chik

Butros. Vilka härliga äventyr du har varit med om..

jag gillar o läsa om vad som händer i andra länder..

O man ser att man kan kommunicera utan ord.

O så Tackar jag för att du berättade om dina äventyr..

Lena.P är jag i verkliga livet.

Anmäl
2012-07-05 07:24 #8 av: Maria

Vilen fin reseskildring.

Det är alltid roligt att höra om platser där inte så många varit.

/Maria

 

Anmäl
2012-07-05 12:09 #9 av: Cristine

Så tycker jag också, nu för tiden åker folk mest till samma platser, ungbefär som med Mallorca och Benidorm på 70 talet

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.