Livets goda

Domherren

2011-12-04 13:56 #0 av: [Sisa]

Inne härjar tomten stor, glad och vitskäggig. Ute sitter domherren och äter ur en kärve. Så ser julen ut på många bonader och kort. Domherren är julens fågel mer än någon annan. Delvis beror det på att den är röd och grann som en tomteluva, som ett av äpplena i granen, som ett lacksigill på en julklapp.

Domherren har också ett rykte om sig att varsla om snöväder, och en vit jul vill vi väl alla ha ?  Vi kanske ser med glädje då domherren uppenbarar sig i mitten av december. Kommer de tidigare är de kanske inte lika populära! Sambandet mellan domherrar och att snöväder är på gång, har man lagt märke till i långa tider.

Att man så sällan ser domherrar under andra årstider än vintern beror på, att den är mycket tillbakadragen under häckningstiden. Den håller då till i täta skogar, där få människor tränger in.  Domherren är ju inte så van att se människor och då den kommer fram till bebyggelse, är den ofta mycket oskygg.

Domherren var en populär burfågel under långa tider.   Ur boken  "Nordens Fåglar" ;

" Domherren är oerfaren och tillitsfull, då han nyss kommit fram från sina undangömda häckningsplatser. I fångenskap fäster han sig i hög grad vid sin vårdare. Han känner väl sina vänner, och visar tydlig glädje, när de efter någon tids frånvaro åter visa sig. Ofta blir han så tam, att han sitter sjungande på vårdarens hand eller tager mat ur hans mun. En gång sågo vi en domherre, som var så fästad vid sin vårdarinna att han aldrig sjöng när hon var frånvarande. "

De domherrar som sattes i bur förändrades ofta i färgerna, eftersom de inte fick den föda som är naturlig. Det finns uppgifter om domherrar som blivit nästan helt vita med röd anstrykning ovanpå huvudet, på halsens sidor och på magen. En domherre som huvudsakligen fick hampfrön att äta blev allt mörkare och till slut nästan helt svart, med undantag för streck på vingarna och de vita fjädrarna på övergumpen.

Vi vet att sjuka kan bli bättre om de upplever något som gör dem glada, och därför är det säkerligen effektivt för hälsan, att ha domherrar sittande i ett träd utanför fönstret och kunna njuta av att se dem. I början är det kanske de granna rödbröstade hanarna som väcker störst uppmärksamhet. Men när man tittat på en flock domherrar en stund, så är frågan om inte honorna i sin mjukt dämpade fjäderdräkt, är minst lika vackra ?

Paret tycks hålla ihop livet ut, men om någon förolyckas brukar den andra hitta en ny partner. Det är i regel hanen som är den dominerande. Han matar honan när hon ruvar, och han deltar flitigt med matandet av ungarna. Familjen brukar hålla ihop under hösten, och slår sig under vintern tillsammans med andra familjer, till större flockar. Starka band av tillgivenhet tycks finnas i en sådan familjegrupp;

" Blir en i sällskapet dödad, klaga de andra långa tider och kunna knappast besluta sig för att lämna den plats, där kamraten stannat. Det är, som ville de nödvändigtvis ha honom med sig. "

I en av de gamla böckerna står också;

" Köttet är smakligt och sundt "

Domherren hör visserligen till julen, men definitivt inte till julbordet.

Källa;

" Skandinavisk Fauna " utgiven år 1858

 

 

Anmäl
2011-12-05 08:35 #1 av: chik

Domherre""Det är en så vacker fågel..Tycker jag.

Lena.P är jag i verkliga livet.

Anmäl
2011-12-05 09:23 #2 av: Anders 50

En fågel som hör ihop med julen, men det händer att de kommer fram även på andra årstider, och även om man inte ser dem i skogen så hör man deras pipande i träden.

Både hanen och honan är så vackra. Synd att de har minskat i antal här. När jag var liten och jordbruket bdrevs på det gamla sättet med tröskning på logen så fanns det massor av mat till dem hela vintern då renset från tröskan tömdes ut med jämna mellanrum. Massor av andra fåglar också.

 

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2011-12-05 09:39 #3 av: Cristine

Ja de är jätte vackra fåglar och jag hade många av dem i ljustorp här har jag inte sett så många.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2012-01-20 20:33 #4 av: aggeelin

Det var en här, häromdagen!


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2012-01-21 05:37 #5 av: [cherstin]

Domherren är min favoritmsedan länge och vi har flera par "boende" hos oss

Anmäl
2012-01-21 08:30 #6 av: [Sisa]

Har också haft domherrar ute vid fågelmataren varje dag denna vinter..dom är så otroligt vackra att se på!  Kyss

Matar dom med viltfågelblandning och märker, att dom äter helst på marken!  Glad

 

Anmäl