Kategori 1

Din höst

2011-09-02 13:02 #0 av: [Sisa]

Enligt kalendern är september vår första höstmånad. Naturen klär sig i höstskrud, även om det ännu blommar på sina ställen. Dagarna kan vara regniga och blåsiga, men lagom varm sol och frisk luft är som gjort för utfykter i skog och mark. Många tycker att hösten är mysig och den kan skapa en stor kreativitet hos många av oss. Jag skriver om hösten, och jag vill att Du ska hjälpa till att göra det här till en bra artikel. Hösten kan vara så mycket..

Vilka känslor väcker hösten hos Dej ? Hur ser Din höst ut ? Ser Du fram emot att få sitta och mysa, med levande ljus och en filt över benen ? Eller tycker Du att Du nästan kvävs av mörkret ? Vissa drabbas av höstdepression, medans andra fylls av skaparkraft och glädje.

För många är höstens jaktsäsong en krydda i tillvaron. Att få ge sig ut i skogen, längs sjökanten eller upp på fjället. Energi, stimulans och ett sakta tempo har ett stort värde då vardagen går så fort, att vi inte hinner med oss själva.   Det går mot höst men visst nappar fisken ännu, trots att dagarna blir kortare och kortare ?

Hösten är en härlig årstid. Skiftande färger i höstfrisk luft, frost i gräset. Dimmiga, småkyliga morgnar och solens strålar, som letar sig genom dimman och lyser upp högarna av gula löv. Kanske åker Du på hundkurs med vovven ?

Naturen själv skapar utrymme för nya upplevelser och kreativitet. Skogens guld; bär och svamp finns att plocka och varför inte samla löv och kottar ? Skapa något höstlikt. Kanske stöter Du på några av skogens alla vilda djur.

Höststormar rör om i havet. Visst är havet en lisa för kropp och själ ?

Ett bra höstarbete ger Din trädgård kraft att övervintra. Frostkänsliga växter tas in, träd och buskar beskärs och balkonglådor fräschas upp. Vi planterar ljung, prydnadskål och silverek i krukor. Kanske hänger vi en krans på ytterdörren.    Lägger Du ner lite jobb nu, kan Du se fram emot en vacker trädgård i vår.

Utan sol är hösten både grådaskig och ruggig. Solen piggar verkligen upp, då den tittar in i våra fönster. Kanske blir vi både vemodiga och glada, då vi genom fönstren ser färgerna rött, gult, brunt och grönt. Genom fönstren är den vissnande världen vacker. Det som vissnade dog aldrig, utan väntar bara på att få spira igen. Medans vi väntar får vi trösta oss med, att tända små lampor i fönstren.

Höst, regn, sparsamt med soltimmar och många tankar på vägen. De dagar då höstlöven faller och regnet piskar mot husgaveln, kan det vara mysigt att stanna inne. Tända en brasa i spisen, ta det lugnt i värmen och varför inte släppa lös kreativitet och måla en tavla..eller gå efter Dina egna känslor och skriva en dikt ? Kanske sticka på den där varma och goá halsduken, Du vill vira runt halsen i vinter.

En skön och hälsosam höst väntar. Kanske är det enklare än Du tror, att bli friskare och gladare. Många av oss kommer automatiskt in i ett hälsosamt tänkande.  Sköna cykelturer, långa skogspromenader, vandra i fjällen och vid havet, och arbeta i trädgården. Hösten vill lätt inspirera till enkel vardagsmotion.

I väntan på snöflingorna hoppas vi

Maggan, Cristine, Sisa och Stina - att Du med ord och bilder vill visa, vad som gör Din höst mysig och kreativ.

Ha en skön höst!

 

Anmäl
2011-09-02 13:30 #1 av: Cristine

Tack Sisa för en härlig artikel som gör att även vi som inte är så förtjusta över att sommaren far sin väg och lämnar oss ser positivt på det som kommer efter så många sköna beskrivningar.Glad

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2011-09-02 13:33 #2 av: [Sisa]

# 1 Hösten kommer ju..vare sej vi vill, eller inte!  Bäst att göra det bästa av den..eller " Gilla Läget " som man numera uttrycker sej! Flört

Anmäl
2011-09-02 13:36 #3 av: Cristine

Så är det..gilla läget!Skrattande

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2011-09-02 14:15 #4 av: Fridaaaa

Bra artikel :D

 

Jag gillar inte hösten pga kyla, mörkt snabbare, jagt i skog & mark mm Nej ingen positivt med hösten ;) Mer än dem vackra löven på träden

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-09-02 14:33 #5 av: Maria

Jättefin artikel.Glad

Jag gillar hösten med sin höga klara luft och mörkare kvällar.Kyss

/Maria

 

Anmäl
2011-09-02 14:59 #6 av: WinterPrince

Jag vill ha jul NU! Tycker verkligen inte om hösten, allt blir så fruktansvärt mycket jobbigare. Treva sig fram i mörkret mm.

Däremot när december kommer och ljusstakarna dyker upp i fönstren, då kan jag stå ut med mörkret.

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2011-09-02 15:00 #7 av: Fridaaaa

#6 Du får sätta upp små söta lampor i fönstrena så länge ;)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-09-02 15:19 #8 av: WinterPrince

#7 Mina fönster är det lampor i... men alla andras då...

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2011-09-02 15:21 #9 av: Fridaaaa

#8 Aha du menar så ;)
Vi kan inte ha så mycket in fönstrena pga katterna:D

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-09-02 16:23 #10 av: stina63

Tack sisa Jättebra artikel. Kyss

Anmäl
2011-09-02 21:29 #11 av: Anders 50

Fint skrivet!

Hösten är min årstid! Och nu är det skördetid, nu ska man få lön för det arbete man lagt ner antingen det gäller odling eller viltvård!

Som jägare så kan man sitta och njuta av naturens vackra färger hur mycket som helst samtidigt som man underhåller de ärvda generna från tiden vi var jägar och samlarfolk och skaffar det bästa köttet man kan få!

För att inte tala om de mysiga mörka höstkvällarna när man sitter inne i värmen med alla mysiga lampor tända och hör regnet smattra mot fönsterblecken och stormen tjuter så det knakar i det gamla husets timmerstomme!

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2011-09-02 21:42 #12 av: aggeelin

Jag tycker egentligen inte alls om hösten.

Fast när den  kommer på riktigt framåt oktober så är den rätt ok. Det blir goda soppor av alla grönsaker från min bror.

Hösten är annars en tid att ta mig igenom. När hösten väl är här tycker jag att mörkret är helt ok, just då. Men det är aldrig något jag ser fram emot.

Jag klarar bra av att leva här och nu, så just nu ser jag inte alls fram emot det där mörka klibbig slemmiga dimmiga äländet, det är som havregrynsgröt ungefär, klibbigt och hmm, inte smaskigt.


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2011-09-02 23:27 #13 av: flisan708

Jättebra artikel!!!!

Själv tycker jag rätt bra om hösten. I naturen händer så mycket, älskar alla färg nyanser som kommer upp där. Vem kan inte tycka det är vackert?! Hösten innebär även mörker men ett mysigt sådant som jag lyser upp med en massa ljus i olika lyktor och ljushållare.

För mig innebär hösten också lite nystart - kan vara att gå en kurs av något slag, börja träna. Försöker hitta på saker för att liva upp hösten som att åka iväg på någon mässa. En mässa som jag brukar åka på är allt för hälsan i Stockholm, där kan man hitta en massa inspiration. Jag tycker bättre om hösten än vintern, värsta månaden på hela året är januari. Men det är en annan historia. När vi kommer dit ska jag skapa en tråd om varför jag avskyr den månaden.

Anmäl
2011-09-03 00:03 #14 av: AnnL

Tack Sisa för en fin artikell. Kyss

Min årstid är våren. Men fördelarna med hösten för mig är att fästingar o ormar försvinner.

Tycker der är gott att tända ljus i fönster och värmeljus runt om i lägenheten när mörkret faller på. Lägga sig i sängen med en god bok o bara njuta o höra hur regnet smattrar på taket.

Nu har jag inget emot någon årstid egentligen eftersom jag är sjukpensionär. Men när jag jobbade som brevbärare var hösten o vintern mindre roliga att jobba i.

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Anmäl
2011-09-03 00:35 #15 av: JereMina

Bra artikel Sisa och jag älskar hösten för då får jag sådana krafter och blir extra glad och sprallig. Jag har alltid undrat om det beror på att jag är född i september?!Lugn och fin Skämtar


Anmäl
2011-09-04 16:48 #16 av: [Sisa]

Roligt att Ni gillar artikeln!  Kyss

Min förhoppning var att plocka fram det positiva med hösten! För även om hösten inte är den bästa av våra årstider, så gillar jag inte att vara negativ. Det gör ingen människa gladare..Flört

Anmäl
2011-09-07 14:35 #17 av: [VeronicaI]

Tack för en bra artikel! Hösten är min absoluta favorit årstid och har alltid varit. För mig står hösten för kreativitet, nystarter och spänning. På hösten bara älskar jag att gå på caféer, beställa en kaffe med något med mörk choklad till och bara sitta där och rita, skissa och skriva. Jag älskar att få köpa någon fin ny scarf till mina höstjacka och gå långa promenader med min hund.


Saker jag försöker göra så mycket som möjligt av på hösten är:

  • Gå i skogen
  • Gå på mysiga vackra caféer
  • Titta på många nya bra filmer
  • Gå långa promenader
  • Träna yoga
  • Äta mörk choklad med nypressad apelsinjuice! Tungan ute

 

Anmäl
2011-09-08 19:39 #18 av: [Sisa]

# 17  Tack Veronica, för att Du delar med Dej av Din höst.  Vilken fin bild..och vilken vacker hund!  Kyss

Nu hoppas vi, att fler gör som Du! Många bilder och höstsköna berättelser vill vi ha!  Flört

 

Anmäl
2011-09-08 19:50 #19 av: aggeelin

Jag tycker egentligen inte att hösten startat ännu, än så länge är det mest sensommar Glad.


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2011-09-19 19:27 #20 av: [Sisa]

Inga vackra..eller mindre vackra höstbilder ännu ?  Kyss

Anmäl
2011-09-19 19:39 #21 av: Fridaaaa

En bild ifrån förra hösten ^^, 
Inte tagit direkt någon höstbild ännu Glad

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-09-19 19:40 #22 av: [Sisa]

# 21 En typisk höstbild, Frida. Tack!  Glad

Anmäl
2011-09-19 19:46 #23 av: Anders 50

Skördetid.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2011-09-19 19:49 #24 av: Anders 50

Också skördetid.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2011-09-19 22:48 #25 av: Bybo

Jag själv gillar hösten, och brukar ofta må som bäst då. Och, lite konstigt är, att jag tycker att allt känns som nystart då....

Anmäl
2011-09-19 22:50 #26 av: Fridaaaa

#22 VasegodSkrattande

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-09-19 23:31 #27 av: aggeelin

En bild från min trädgård - anisört


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2011-09-19 23:41 #28 av: [GunillaF]

Några höstbilder har jag. Färgerna är otroligt vackra om hösten!

Mysigt att kura ihop sig i skenet av levande ljus och braskaminen och höra regnet på fönsterrutornaGlad

Anmäl
2011-09-19 23:45 #29 av: [GunillaF]

.

Anmäl
2011-09-20 06:10 #30 av: chik

Fin Artikel Sisa.Tack..

Hösten är ju bara så mysig o klar luft..o Färgerna"

Lena.P är jag i verkliga livet.

Anmäl
2011-09-20 10:03 #31 av: [Sisa]

Fint av Er..att Ni visar så vackra bilder och skriver så fint om hösten!

Tack!  Kyss

 

 

Anmäl
2011-09-20 10:11 #32 av: Maria

Tack för alla fina bilderKyss

Silverax är bland de vackraste höstblommor tycker jag med sina mörka blad och vita blommor.

Här kommer en bildGlad

/Maria

 

Anmäl
2011-09-20 10:12 #33 av: Maria

Här kommer en närbild med en liten humlaGlad

/Maria

 

Anmäl
2011-09-20 10:14 #34 av: Maria

Här kommer en bild på sista Mangolden. Har redan kapat en omgång. Lite Grönkål också. Det ska bli spännande. Har aldrig odlat detta förut.

/Maria

 

Anmäl
2011-09-20 10:15 #35 av: Maria

Sommarens sista fjäril?

/Maria

 

Anmäl
2011-09-20 10:16 #36 av: [Sisa]

# 33 Vilken vacker bild..liknar Dej litegrann.  Tack!  Glad

Anmäl
2011-09-20 10:18 #37 av: Maria

#36 HahaSkrattande

/Maria

 

Anmäl
2011-09-20 11:01 #38 av: [peter54]

Jag gillar hösten lika mycket som jag gillar våren - när det inte är för varmt eller för kallt och jag kan syssla med det jag vill både ute och inne.

Förr var jaktsäsongen det som drog mest med hösten, men så är det inte längre, annat prioriteras högre numera, barnen och min övriga fritidsverksamhet.

Jag deltar i älgjakten, men enbart för att jag ska få min köttandel, själva älgjakten är mest att sitta och frysa och ibland bli genomblöt. Jag har samma patroner i mitt "jaktmag" som satt där under förra seklet.

Annan jakt har jag mer eller mindre helt slutat med, mycket pga min njursjukdom som medfört att jag inte klarar av lukterna.

Kanske får jag en nytändning den dag bågjakten blir tillåten, men tills dess går jaktintresset på sparlåga och jag jagar hellre med kameran.

Svamp är en fin höstprodukt som jag gärna tar del av, även om det inte altid är så lätt att hitta. Såna ställen som på Anders bild i #24 var det mycket länge sen jag hittade, minst 20 år. Det där med bär på hösten tycker jag väl är lite missvisande, det är inte mycket bär att plocka nu.

Åkeröäpplena väntar jag ska börja mogna så här års, de är också en delikatess som jag skulle ha svårt att vara utan. Rätt lagrade kan man äta av dem ända in i april-maj.

Just denna månad, september, är tillsammans med april-maj mina favoritårstider.

Glad

 

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2011-09-20 12:03 #39 av: [Sisa]

# 38  Vilken fin beskrivning av just Din Höst, Peter..jag tror Du njuter av den.  Fin bild oxå!  Glad

Anmäl
2011-09-20 12:28 #40 av: zabelle

Höst... när tången bildar drivor vid stranden och havet ser mörkt och kallt ut. Gässen kommer flygande i mängder på kvällarna och landar i strandkanten efter att ha betat av någon åker i närheten under dagen.
Båtarna blir färre och färre i hamnen.
Det luktar på ett alldeles speciellt sätt när löven börja trilla och det "prasslar" om fötterna när man går. 

Höst... när man kommer in efter en lång promenad och det luktar varm choklad redan i hallen.
Frysen är full med rabarbepajer, äpplekakor och annat man tagit vara på under sommaren.
Goda recept på mustiga köttgrytor ska testas och njutas av med ett glas rött.

Höst... det kan också vara när det är blåsigt, regningt och det tar en evighet att få på varma kläder inför promenaden och en lika lång evighet att skala av sig allt igen när man kommer in.
Blöt hund som torkar lagom tills det är dax att gå ut igen.
Grusiga golv efter blöt hund...

Höst... kan vara rätt mysig ändå Glad

Zabelle   

Anmäl
2011-09-20 12:47 #41 av: Maria

#40 Nu var du riktigt poetiskGlad

/Maria

 

Anmäl
2011-09-20 12:52 #42 av: zabelle

#41 Den "lille poeten" kikar försiktigt fram någon enstaka gång FörvånadFlört

Zabelle   

Anmäl
2011-09-20 15:52 #43 av: [Sisa]

# 40  En underbar beskrivning av hösten..så fint Kyss

Blir så glad, att Ni gör detta till en bra artikel!  Glad

 

Anmäl
2011-09-20 16:31 #44 av: Fridaaaa

En bild jag har tagit men gjort om lite Glad
Bilden är ifrån förra hösten

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2011-09-20 19:05 #45 av: [Sisa]

# 44 Jättefin bild, Frida!  Kyss

Anmäl
2011-09-20 22:48 #46 av: Maja2

Jag älskar hösten... lika mycket som jag älskar vår, sommar och vinter. Alla årstider har SITT speciella signum... och jag njuter av dem alla. Kanske är det lättare att njuta av dem häruppe i norrland :)

Anmäl
2011-09-21 09:10 #47 av: [Sisa]

# 46  Kan förstå att Du njuter. Norrland har en underbar natur!  Kyss

Anmäl
2011-09-26 15:33 #48 av: WinterPrince

So far so good! Jag tycker att september har rasslat iväg rackarns fort och nu är det snart oktober. Höst har det blivit på riktigt och jag satt och uppskattade höstens färger i solskenet igår.

Jag lever just nu på att det är ytterligare en månad ungefär innan det blir vintertid och mörkret kommer på riktigt. Planerar att gå hem från jobbet en halvtimme tidigare för att få lite ljus, har jobbat in en del tid för det.

Sen är det "bara" en månad i mörker innan december och julen kommer. Mys!

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2011-09-26 17:35 #49 av: stina63

Så fina höstbilder ni har lagt in. Ska fota lite i stugan till helgen när jag är där. Se vad som finns som höstaktigt.

Anmäl
2011-09-26 22:59 #50 av: [Sisa]

# 49  Det ser vi fram emot Stina!  Kyss

 

Anmäl
2011-09-28 16:17 #51 av: fotokrafs

Mysig artikel, mysiga inägg och mysiga bilder.Skrattande
Skall bli kul att se fler höstbilder droppa in..

#17 Fin blogg, och kul att se bilder från Gotland

Önskar alla en skön höst!

Anmäl
2011-09-28 21:19 #52 av: [Sisa]

# 51 Dom äpplena ser goda ut, fotokrafs!

Tack för att Du medverkar i tråden och

Skön Höst till Dej med!  Glad

Anmäl
2011-09-30 13:40 #53 av: Anders 50

.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2011-09-30 13:41 #54 av: Anders 50

Gott!  Glad

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2011-10-01 00:01 #55 av: [Sisa]

Tack Anders, för jättefina höstbilder!  Glad

Anmäl
2011-10-01 00:11 #56 av: fotokrafs

#54 Mums,  plommon! Skrattande

Anmäl
2011-10-01 08:32 #57 av: chik

Härliga bilder o goa frukter...

Hittade vi hos dottern som hyr ett hus..o växter kan ju inte vi så..Men hunden hade hittat o var där o åt. o jenny fattade inte vad Ida gjorde i busken.Men nu vet vi..Hon åt vindruvor..

Lena.P är jag i verkliga livet.

Anmäl
2011-10-01 08:33 #58 av: chik

Gillar ju hösten.Alla dessa fina färger..

Lena.P är jag i verkliga livet.

Anmäl
2011-10-01 21:17 #59 av: stina63

Wow härliga höstbilder.

Nu har jag fotat hösten

Här kommer lite bilder från mejGlad

Anmäl
2011-10-01 21:20 #60 av: stina63

Höstaster är trogna härliga vackra blommor.

Anmäl
2011-10-03 13:56 #61 av: [Sisa]

Mera vackra bilder!  Kyss

Hösten går verkligen att njuta av Glad  TACK!

 

Anmäl
2011-10-03 19:33 #62 av: [Sisa]

Lite höstpoesi;

Fåglarna har tystnat, och sjunger inte mer

björkarna har gulnat, och bladen faller ner

Höstens mörker och vemod, lägger sej på sinnet

av den sköna sommaren, finns nu bara minnet

 

Anmäl
2011-10-03 19:58 #63 av: stina63

Fin höstdikt sisaGlad

Anmäl
2011-10-04 08:29 #64 av: [peter54]

Jag måste ju få lägga in den här bilden på de "brinnande" asparna här också Glad

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2011-10-04 09:14 #65 av: [Sisa]

# 64 Tack Peter..den bilden är verkligen vacker!  Glad

Anmäl
2011-10-04 13:35 #66 av: [peter54]

Bättre några kantareller i hatten än tiotusen i skogen … eller hur var det nu …?

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2011-10-05 20:12 #67 av: [Sisa]

# 66 Tack för ännu en härlig höstbild!  Kyss

Anmäl
2011-10-05 21:43 #68 av: stina63

Tjusig bild på brinnande apsar och kantareller,, Mums mums

Anmäl
2011-10-12 22:21 #69 av: Cristine

Här bor Peter!Avatar för peter54

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2011-10-13 09:03 #70 av: [Sisa]

Peter och hans familj bor verkligen vackert!

Fin bild!  Kyss

Anmäl
2011-10-13 16:38 #71 av: Bybo

#38 Jag glömde att fråga : Varför kan du inte med lukterna iom din sjukdom? Bara nyfiken. Min ena son har nedsatt njurfunktion.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.