Lagar och regler

Upphovsrättslagen

2009-04-27 09:57 #0 av: [MargaretaA]

Upphovsrättslagen innebär att man inte får vidarepublicera andra personers framställda material (artiklar, foton, musikalster, konst, dataprogram etc etc) utan dennes medgivande.

Om upphovsrättsinnehavare har gett sitt tillstånd till publicering är det din skyldighet att ange vem som är upphovsman i den omfattning och på det sätt god sed kräver.

Det upphovsrättsliga skyddet består av två delar, dels de ekonomiska rättigheterna dvs att kunna sälja eller hyra ut rätten att kopiera eller tillgängliggöra verket, dels de ideella rättigheterna. De ideella rättigheterna kan inte avyttras och innehas alltid av upphovsrättsmannen eller dennes arvingar, och gör det möjligt att hävda rätten till sitt verk. Det är alltså möjligt att någon ger dig rätt att publicera material utan att betala ersättning, vilket trots detta inte påverkar dennes ideella rättighet. Det innebär t ex du inte får förvanska upphovsrättsinnehavarens verk, utan skall återge det i dess originalform. För att skilja på en kopia och ett nytt verk så används begreppet verkshöjd, om ett verk anses tillräckligt självständigt och originellt så anses det ha verkshöjd och således vara ett nytt verk med alla rättigheter som då tillfaller den nya upphovsmannen.

När du länkar till andra websajter innebär det inte något intrång i upphovsrätten. Men det kan vara ett problem att rikta länkarna direkt till en annan artikel, speciellt om den inte öppnas i ett eget fönster. 

Så länge länkar till andra sajter öppnas i egna fönster så är allting bra, men om så inte är fallet så skulle det kunna innebära ett problem. Om artikeln öppnas i en sida hos iFokus, så kan det betyda att läsaren t ex uppfattar det som material som iFokus publicerat samt att den mottagande sajten kan förlora annonsintäkter.

Så för att undvika en eventuell diskussion så är det lika (och mer användarvänligt) att ta för vana att kryssa i rutan "Öppna i eget fönster" när ni skapar en länk.

Anmäl
2009-04-27 10:11 #1 av: [MargaretaA]

Det är alltså inte alls säkert att det är tillåtet att hämta bilder från till exempel Google och klistra in i trådarna här.

Men det finns fullgoda alternativ som är lagliga och tillåtna och givetvis uppmanar jag alla att välja dessa.

Här nedan finns en del adressen med tillåtna bilder. Fyll gärna på med mera om ni hittar något bra.

En del vill att man länkar till sidan där man tagit bilden. Läs igenom villkoren på varje sajt för att ta reda på vad som gäller.

http://fotoakuten.se/ 

http://photobucket.com/    (Kolla först om ni får använda)

http://www.bigfoto.com/

http://www.freeimages.co.uk/   (Kolla först om ni får använda)

http://bildbank.ifokus.se/  ( Bra, ny sajt på iFokus där ni får tips och råd)

på spanska

http://www.flipantes.com/

http://www.humorspain.com/


Anmäl
2009-04-27 22:40 #2 av: Cristine

Här kan du se att vi åtgärdat det!

M.V.H Cristine

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2015-01-31 14:00 #3 av: [GunillaF]

Det här är viktigt för alla medlemmar att läsa igenom. Inte bara viktigt; Det är allas skyldighet skulle jag vilja påstå. För det är så här att om vi medlemmar "tar"/kopierar av andras bilder, texter osv (se det Margareta räknat upp i #0) så är det sajtvärden som är ytterst ansvarig och inte vill vi väl Cristine så illa att hon ska behöva stå för det vi gör fel??!?? Nä, vi tar och gör rätt direkt så behöver hon inte stå till svars för något vi ställ till med Skämtar

Bara för att det finns en himmelens massa bilder, texter mm på nätet. så betyder det inte att man kan kopiera av och lägga ut hur som helst. Man måste ha fått lov att använda sig av materialet. Se #0

Bäst är naturligtvis att man använder sina egna foton, men har man inga eller de passar inte för texten så finns det ju sidor där det är tillåtet att plocka bilder och tips på sådana sidor har Margareta lagt i #1.

Jag hoppas och tror att vi från nu kan komma överens om att bara använda "tillåtna" bilder, texter mm. Och det bästa av allt är om vi/ni dessutom kan skriva under de bilder ni lägger upp, var de kommer från eller om det är "egen bild"!

Vänligen

GunillaF/medarbetare

Anmäl
2015-02-01 09:19 #4 av: aggeelin

Det här är det bästa och det rätta! !


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2015-02-01 10:06 #5 av: Cristine

Ja jag som sajvärd ska föregå med gott exempel, har börjat med mina egna bilder.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2015-02-01 14:51 #6 av: stina63

Om inte annars så måste man fråga först om lov om man får lov att låna bilden Plus lägga en länk till sidan och vems bilden tillhör. Men bästa är att ha sina egna bilder. Det är de vi vill se era egna bilder här

Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.