Kategori 1

Glad Midsommar!

2009-06-16 18:21 #0 av: [MargaretaA]

Midsommar kan betyda den tidpunkt som infaller mitt på sommaren, men används vanligen för att beteckna firandet kring sommarsolståndet. Ursprunget till midsommar är förkristet, men kyrkan har valt att fira Johannes döparens födelse vid samma tidpunkt. Idag firas midsommar i Sverige med dans kring midsommarstången och med sill och färskpotatis på matbordet.

Historia

Hedniskt midsommarfirande

Sett ur astronomisk synvinkel är en närliggande dag till dagens midsommardag det dygn som har den längsta dagen, sommarsolståndet. På de nordligaste breddgraderna, det vill säga norr om norra polcirkeln, går solen inte ens ner under horisonten och det är ljust dygnet runt.

Den hedniska traditionen att fira midsommar är enligt en felaktig uppfattning framförallt centrerad till Finland, Sverige, Estland och Lettland, men liknade traditioner finner man även i andra delar av norra Europa och i Storbritannien, liksom i övriga världsdelar och kulturer där firandet av sommar- respektive vintersolståndet har skett i tusentals år.

Eftersom det finns flera stenmonument som visar att människor i flera tusen år kunnat bestämma vid vilken tidpunkt sommarsolståndet inträffar är det troligt att någon form av firande förekommit kring midsommar långt tillbaka i tiden. Sommarsolståndet på norra halvklotet var den första dagen på årets tredje kvartal, (i gamla tiders solkalendrar). Övriga högtidsdagar var nyåret vid vårdagjämningen, halvåret höstdagjämningen, det sista kvartalet vintersolståndet och de däremellan liggande åttondelarna.

Hur firande vid sommarsolståndet gått till finns det få källor om, men det troliga är att det förekommit offerfester i fruktsamhetens tecken, på många sätt motsvarande första maj-firandet i andra västeuropeiska länder. Dock är uppgifterna om förekomsten av midsommarblot "sporadiska och tveksamma"[1].

Det första belägget för ett midsommarfirande i Norden finns i de isländska kungasagorna från 1200-talet där det om Olav Trygvason skrivs: "Han avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli."[2]

Kristet midsommarfirande

Den kristna kyrkan knöt på 300-talet tidpunkten för midsommarfesten till den helige Johannes döparens dag den 24 juni (Johannes föddes enligt Lukasevangeliet sex månader före Jesus och firas därför sex månader före jul).

På flera språk kallas helgen för Johannesdagen eller Sankt Hans, men på svenska med flera språk kallas den alltjämt midsommar. I Svenska kyrkans kyrkoår har tidigare midsommardagen och Johannes döparens dag firats på samma dag. Detta ändrades dock 2003 då Johannes Döparens dag flyttades till söndagen efter midsommardagen. Detta innebar att midsommardagen fick temat Skapelsen i den nya Den svenska evangelieboken.

Konflikt mellan folkligt firande och kyrkan

På 1300-talet sökte nunnorna i nuvarande Sko kloster tillstånd att anordna folkliga fester i samband med midsommar. Anledningen var troligtvis att få bukt med det stökiga folkliga firandet som bland annat innebar dans på kyrkogårdar, stöld av heliga bilder samt skamlösa visor.

Det folkliga firandet ledde 1425 till att ärkebiskop Johannes i Lund förbjöd midsommarvakor. Kyrkan försökte att få det folkliga firandet till att bli ett firande av Johannes döparen, men lyckades sämre med det än vad man lyckats med jul och Jesu födelse.[3]

Tidpunkt

Anledningen till att Johannes döparens dag är 24 juni beror på att Johannes enligt Lukasevangeliet skall ha fötts sex månader före Jesus. Att det inte blev 25 juni har förmodligen med den romerska kalendern att göra. Där räknade man datum ifrån första dagen i kommande månad. Juldagen (25 december) var den åttonde dagen före 1 januari och då blev Johannes döparens dag den åttonde dagen före 1 juli. Dock hade juni bara 30 dagar (till skillnad från december) och då hamnade Johannes döparens dag den 24 juni.

Midsommardagen, som är allmän flaggdag, infaller i Sverige sedan 1953 alltid en lördag 20 juni-26 juni. Tidigare inföll midsommardagen alltid den 24 juni, på Johannes döparens dag. Före 1925 kallades midsommardagen bara för Johannes döparens dag.

Midsommarafton är dagen före midsommardagen (och infaller alltså på fredag 19 juni-25 juni). Midsommarafton är inte allmän helgdag i Sverige, men i banklagen och andra lagtexter jämställs den (liksom julafton, nyårsafton och påskafton) med allmän helgdag.

Midsommar infaller således i den vecka som börjar med den tredje måndagen i juni.

Nutida midsommarfirande i Sverige

Midsommarfirande i Åmmeberg

I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång - en lövad och blomprydd stång eller påle med en kransförsedd tvärslå. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland1300- eller 1400-talet. Den kallas även majstång, vilket kommer av det åldriga ordet maja som betyder löva.

Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor, men även bland män. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.

Knutet till midsommar finns också en stark tradition av alkoholkonsumtion i samband med firandet, vilket gör midsommarhelgen till en av de tidpunkter på året då mest fylleri och bråk inträffar. Det myckna resandet omkring helgen, då också många påbörjar sin semester, gör dessutom helgen till en av de mest trafikskadedrabbade.

Mat

Vid midsommar är det i Sverige vanligt att äta inlagd sill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som gärna serveras med dill.

Traditionen att äta sill och färskpotatis är relativt ung och skapades i storstäderna1920-talet. Förr sågs det som slöseri att äta potatis som ännu inte vuxit färdigt (i Nordsverige hinner dessutom inte potatisen växa så tidigt som till midsommar), och inlagd sill var att betrakta som vardagsmat.[4]

Många dricker nubbe till maten. Det dricks också mycket öl och andra alkoholhaltiga drycker under helgen.

Folktro

Midsommarnatten har ett stort inslag av tro på övernaturliga väsen och framtidsprofetior om man handlar på vissa sätt. Folktron säger bland annat att man skall akta sig för att bada för att inte råka ut för Näcken. Flickor skall också plocka sju, eller nio, sorters blommor, helst vid ett vägskäl, klättra över nio gärdesgårdar och lyckas man sedan somna utan att yppa ett ord lär man i drömmen kunna se sin tillkommande.

Källa

http://sv.wikipedia.org/wiki/Midsommar

090616

Anmäl
2009-06-16 18:33 #1 av: [MargaretaA]

I den här midsommartråden tänkte jag att vi kan önska varandra glad midsommar när det börjar dra ihop sig.

Ni får också gärna dela med er om hur ni firade. Maten, lekarna och minst vädret. CoolGlad

och glöm inte att ladda kamerabatterierna! Mycket bilder vill vi ha Skrattande

 

Anmäl
2009-06-16 23:28 #2 av: Maria

En himla rolig läsning. En del visste jag men det var massor med ny information...Tack.

/Maria

 

Anmäl
2009-06-18 17:24 #3 av: Mavios

Tack för intressant info!
Midsommar firas utan dator i år också, så jag återkommer här söndag eller måndag.

Anmäl
2009-06-18 17:32 #4 av: zabelle

Passar på att önska alla en härlig midsommar, kommer förhoppningsvis att vara upptagen med att fira hela helgen. Återkommer "jättepigg" på måndag!

Kram!

Zabelle   

Anmäl
2009-06-18 17:40 #5 av: Mavios

Åh, GLAD midsommar önskar jag förståss er alla också!!! *var är huvudet idag egentlgien?*

Anmäl
2009-06-18 18:14 #6 av: [MargaretaA]

Och Glad midsommar från mig till Er alla bästa medlemmar!

Kör försiktigt ni som ska ut på vägarna! Ät mycket sill och dansa ordentligt runt stången. Var försiktig med nubben och njut av jordgubbarna.

Sen får ni som är singlar inte glömma att plocka de sju blommorna att lägga under huvudkudden Flört kom gärna hit och berätta vem ni drömde om Kyss

Anmäl
2009-06-18 18:53 #7 av: [GunillaF]

              

Anmäl
2009-06-18 20:06 #8 av: Hoppfull

En riktigt glad midsommar önskar jag er alla jag med... och jag lovar att vara försiktig med sillen, smaka rejält på nubben och förstås njuta av jordgubbarna Flört

Anmäl
2009-06-18 20:38 #9 av: zabelle

#7 Då måste jag ha missuppfattat det... ska man inte plocka 7 pojkar och drömma om blommor? Tungan ute

Zabelle   

Anmäl
2009-06-18 20:43 #10 av: Cristine

Jag önskar er alla en underbar midsommar med mycket god mat nubbar och dans och fästmän ni som är singlar.

Kom tillbaka med många vackra och roliga foton!

 

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2009-06-18 21:16 #11 av: [MargaretaA]

#9

öh ja.. så var det kanske Förvånad

 

Sen har jag glömt att påminna om något viktigt. Att vi firar midsommar i morgon beror ju på politiska beslut att midsommarafton alltid ska vara på en fredag. Den "riktiga" midsommaren infaller ju i samband med sommarsolståndet som är den 21 juni - årets längsta dag.

Så tänk på det - man kan faktiskt välja att fira midsommar på söndag, då den verkligt magiska natten kommer. Eller så kan man fira då också Flört

Anmäl
2009-06-18 21:22 #12 av: [GunillaF]

#10 Tror du man kan få en fästman nu när det är midsommar?!Tungan ute

 

#11 Då väljer jag att fira både på Fredag och på Lördag!Flört

Anmäl
2009-06-18 21:54 #13 av: Cristine

Snart bestämmer politikerna att månen också är sol så att alla arbetar dygnet runt, de har ju redan bestämt att de sjuka inte är det och vid 70 är man inte gammal längre, nä huva då ska man jobba.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2009-06-18 23:46 #14 av: Toyan

 

En riktigt glad Midsommar önskar jag er alla goa fina människor!!

Undrar som Gunilla om man kan få en fästman nu i midsommartid? Hmm Obestämd chansen är väl störst den magiska natten då kan jag tro.

Kram på er / Toyan

Anmäl
2009-06-18 23:50 #15 av: [GunillaF]

#14 Vad är det vi måste göra nu. Hjälp mig att minnas:

* Plocka sju sorters blommor

* Hoppa över sju gärdesgårdar

*

*

*

Anmäl
2009-06-18 23:59 #16 av: [KinaSylejmani]

Trevlig midsommar!

Anmäl
2009-06-19 00:11 #17 av: penke

#15

kanske som zabelle skrev,hoppa över blommorna och plocka sju pojkar..å prova dig fram

Även om kudden blir knölig *hihi* 

för Om du plockar sju blommor i sju olika hagar och lägger dem under kudden måste du göra det under tystnad ..

 

eller..?

meditera den riktiga midsommarnatten,Litha´s natt

tänd många ljus och

fråga Gudinnan !

 

penke

 

(eller kort-kort på dansen..*spring&duck*) :- )

Anmäl
2009-06-19 00:15 #18 av: penke

 

Väldigt mycket Midsommar till alla ! *ler*

*solig kram* om du har regn i luften

 

penke

 

o glöm inte,om bara ett halvår vänder det igen :-) 

Anmäl
2009-06-19 00:25 #19 av: [GunillaF]

#17 Jag föredrar nog ditt tips om meditationen, det verkar mycket smartare än att flänga runt och söka upp en massa "staket" och dessutom, hoppa över dem. Måste ha en pall med mig för att komma över dessutom...

Anmäl
2009-06-19 00:29 #20 av: [MargaretaA]

#15

precis så Gunilla! Flört

Suck... Jag minns när jag var en liten flicka i norra Norrlands inland som ville plocka sju sorters blommor på midsommaraftonsnatten. Inspirerad av Bullerbyboken så ville jag göra som flickorna i småland. Jag lyckades aldrig hitta sju olika sorter. jag kom väl upp i fyra som bäst. Man ska f*n inte bo i arktis om man vill plocka blommor! Och gärdesgårdar gick fetbortRynkar på näsan Min tillkommande fick bli en överraskning 15 år senare Flört

 

#18

penke nu var du farligt nära "jaha så vänder det och blir mörkare nu"Gråter Flört

Anmäl
2009-06-19 01:37 #21 av: Indiania

Jag vill också önska er alla en Trevlig Midsommar! Glad

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2009-06-19 02:09 #22 av: blombuketten

Ha nu en fin midsommar allihop. Ät gott och bara trivs. Ät lite för mig också som ju jobbar hela helgen Flört.

Anmäl
2009-06-19 02:24 #23 av: [MargaretaA]

#22

Ja men det är bra betalt att jobba på midsommar - det vet jag för det har jag också gjort - en liten tröst i eländet Flört

Anmäl
2009-06-19 02:27 #24 av: [KinaSylejmani]

Det är ju ob-tillägget som "gör" våra löner och då speciellt storhelger.

 

Anmäl
2009-06-19 02:29 #25 av: [MargaretaA]

Ja jag vet det - jag har också jobbat i vårdsvängen i många år.

Anmäl
2009-06-19 13:16 #26 av: Gahella

Kommer in och önskar er alla här en Glad Midsommar!


Anmäl
2009-06-19 14:10 #27 av: aggeelin

En sen men god önskan om en härlig midsommar Skrattande


Aggeelin / medarbetare på Livskvalitet

Anmäl
2009-06-19 14:51 #28 av: solblomman47

Önskar er alla en härlig solig och glad midsommar.

Kram Solis Flört

Anmäl
2009-06-19 15:03 #29 av: Soffe

Hoppas ni alla har och får en fin midsommar! :-) Kram

Anmäl
2009-06-19 19:40 #30 av: [MargaretaA]

ja precis när vi skulle sätta oss och äta kom jordens åskävder. Det var jättehäftigt på himlen med det fina vädret längre bort bakom regndraperierna.  Det blev rätt mörkt mitt i sillen Förvånad

Anmäl
2009-06-19 19:45 #31 av: [MargaretaA]

så här mörkt blev det Flört

 

Anmäl
2009-06-19 20:18 #32 av: Soffe

Oh Shit va mörkt! :-O De molnen ser inte ut att leka med *ehe*

Ja här är det rena ombytesvädret idag.. Ena stunden regn och sen solsken för att regna lite senare igen..

 

Anmäl
2009-06-19 22:20 #33 av: [GunillaF]

Jag har fått blommor i håret idag!

Anmäl
2009-06-19 22:33 #34 av: Mammi

Tittar in sent omsider på en snabbvisit och hälsar alla mina goa vänner en glad midsommar och trevlig helg!Skrattande

Va söt du är Gunilla med blomsterkrans i håret och allt!Kyss

Jag hinner inte med att läsa här inne nu så jag missar väl en himla roligt och intressant nu kan jag tänka mig,suck! Ni måste hojta om det är nåt jätte intressant superviktigt som bara inte går att missa, typ som om det har kommit in några "nya trevliga ensamstående manliga medlemmar" här inne den senaste tiden och sånt ni vet...! Flört 

 

Ha det gött nu kilar jag in i min lilla lya och lägger ut några bilder tagna idag!

 

Kramkram: Flytt-MammiTungan ute

Anmäl
2009-06-19 22:43 #35 av: [MargaretaA]

ja Gunilla är jättefin i kväll!

Du behöver nog inte oroa dig Mammi - det är väldigt folktomt här i kväll - alla firar väl midsommar nu Flört

Här kommer min sista bild för kvällen  - vi bestämde oss för att vrida klockan tillbaka till Valborg och startade en brasa. Här ryker bokstavligen Jysksängen som min "lille" son tog knäcken på förra veckan  Tungan ute

 

Anmäl
2009-06-19 22:47 #36 av: Mammi

Haha! Coolt! Cool Skicka bilden till Jysk och säg att dom kan använda den i reklamsammanhang! Mysigt värre!Skrattande

Anmäl
2009-06-19 22:58 #37 av: Soffe

Hej! Goa Mammi Kyss

Anmäl
2009-06-19 23:05 #38 av: Mammi

Hejhej lillgumman! Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.