Annons:
Etikettmat-och-dryck-livets-goda
Läst 769 ggr
Maria
9/21/17, 9:40 AM

Utgångsdatum

Hur noga är ni med utgångsdatum på varor ni handlat?

Jag kör med "lukta och smaka" metoden😉

Vi har ju t.ex mycket mjöl i kylen på jobbet i personalrummet och vissa kollar datum och häller ut direkt medan andra inte alls bryr sig. Smakar den gott så är den bra🙂

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
Carmarino
9/21/17, 9:52 AM
#1

Precis som du kör jag "lukta och smaka". Nåja, det har väl hänt att jag slängt något direkt när det har varit kyl-/frysvaror med utgångsdatum typ 2014-2015. Lite beroende på vad det är dock, för vissa saker håller sig ändå.

Det jag slängde senast var köttfärs, och 2-3 år gammal köttfärs, som dessutom inte luktar helt fräscht, är inget jag vill utsätta mig för. Testade dock på katterna och den ena åt med god aptit (hon har nog stålmage). Den andra nosade på färsen och gick sedan därifrån, trots att hon brukar sluka köttfärs annars.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

sponny
9/21/17, 9:53 AM
#2

Både och. Jag kör med "lukta och smaka" stället speciellt på varor med ett bäst före-datum. Eftersom maten inte är dålig efter att datumet gått ut utan att den "bara" tappar i kvalitet.

Däremot sista förbrukningsdag är jag väldigt noga med. Botulism känns ju inte som en höjdare. 😮

Wikipedia: "Smittvägen är numera ofta mat som har förvarats för varmt." "Botulinumtoxin är det giftigaste toxin som man känner till, några nanogram är dödande för människan. Ett enda snapsglas med rent botulinumtoxin är nog för att döda hela Sveriges befolkning."

Maria
9/21/17, 9:56 AM
#3

Jag kör även med "lukta och "smaka" när det kommer till sista förbrukningsdag.😉

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

tlover
9/21/17, 10:04 AM
#4

Jag luktar/smakar. Vissa saker jag äter "gick ut" för år sen ibland (gäller oftast tex torkade bönor)

Sista förbrukningsdag skulle jag nog vara mer noga med men det är sällan jag köper såna matvaror.

Jag är mer noggrann med det jag säljer, där rear jag ut det som snart ska gå ut och använder det som hinner gå ut till tex fotografering osv även om te inte blir farligt efter bäst före (men oftast smakar det inte perfekt och jag vill inte sälja halvtaskigt te)

l'm back

Maria
9/21/17, 10:19 AM
#5

#2 Fast det är otroligt ovanligt i Sverige och jag har för mig att det i så fall rör olika tillredning av fisk.

Använder man sig av sunt förnuft när det gäller ens mathållning så är risken mer eller mindre noll.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Farwuq
9/21/17, 10:35 AM
#6

"Lukta och "smaka"kör jag också med.
Själv har jag passerat mitt "bäst för datum" för länge sedan.
😉

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Annons:
Leifsdotra
9/21/17, 11:01 AM
#7

Tjatar nog snart hål i huvudet på min yngste son i den frågan. Det står "Bäst före" och inte "Oätligt efter" på förpackningen! Lukta och smaka istället för att bara gå efter datumet så slipper man kasta felfri mat i onödan🙂

Carmarino
9/21/17, 11:17 AM
#8

Tycker det hade varit bättre om vi hade använt samma uttryck som t.ex. Danmark och Tyskland: "minst hållbar till". Då vet man att det ska hålla minst till datumet som står på förpackningen, men att det kan hålla ännu längre.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[PeterTM]
9/21/17, 11:38 AM
#9

#6 Haha, det hoppas jag i så fall enbart gäller "produktens kvalitet" och inte lukt eller smak 😃

Leifsdotra
9/21/17, 1:48 PM
#10

#9 Det fick mig att tänka på en kompis som kallade förlovningsringar för "Bäst-före-bojor"😃 Han var inte förlovad då!

[vandringen]
9/21/17, 5:32 PM
#11

Lukta smaka här med men det beror ju lite på vad det är eftersom en del är mer känsligt än annat men oftast går det alldeles utmärkt att  äta efter utgångsdatum.Visst händer det att jag slänger men i stora drag nyttjar jag det mesta 🙂

Mirinda
9/27/17, 9:26 AM
#12

När jag hade katt lät jag henne testa allt som hon normalt sett gillade att äta; t ex leverpastej, skinka och fisk. Räkor gillade hon inte, så dem slängde jag om de legat i kylen mer än ett dygn (efter att ha tinats upp).

Nu för tiden luktar jag och smakar. Rökta köttprodukter klarar sig oftast längre än datumet på förpackningen indikerar. Överbliven köttfärs åker i soporna rätt fort om den inte är tillagad. Har man förvarat maten kallt och litar på sitt eget omdöme, brukar det mesta gå att äta/dricka flera dagar efter bäst-före-datumet. Minimjölken jag dricker kan vara OK i upp till en vecka efter bäst-före-datum om förpackningen är oöppnad. Så i viss mån har hållbarhet med fetthalt att göra. För den normalfeta (3%) mjölken håller sig inte alls lika länge.

I frysen är det knepigare att veta vad som är OK och vad man ska slänga. Jag brukar ha is i magen och tina upp mat som har passerat utgångsdatum rätt nyligen.

Är det förresten någon som vet hur länge älgkött håller sig i frysen? Vi fick flera stekar och bitar förra året och har en liten bit kalvkött och en klump färs kvar. Jag antar att färsen är körd. 🤔 Men kan den hela kalvköttbiten vara användbar fortfarande?

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Carmarino
9/27/17, 10:27 AM
#13

Hela köttbitar klarar sig längre än ett år i frysen. Hade älgkött i frysen en gång, och de var helt okej även efter ca 1,5 år (har jag för mig, det kan ha varit längre).

Testade på min dåvarande katt, och hon blev helt galen i köttet, trots att hon normalt inte ville äta rått kött. Tror det var första gången hon åt rått kött faktiskt. Normalt brukade hon bara leka med köttbiten hon fick, så jag blev väldigt förvånad när hon efter cirka två sekunder hade slukat köttet och tiggde om mer. 😃

Har färsen varit fryst hela tiden så tycker jag nog att du kan testa. Är det ren färs så föreslår jag att du tinar upp den, luktar på den och steker en bit och kollar. Älgkött är ju inte så fett, så det kan mycket väl hända att den går att använda. Men som sagt, kolla först.

Sedan beror det ju också på hur köttet har hanterats; gjordes infrysningen direkt efter styckning och har det varit fryst hela tiden eller hunnit tina lite under transport?

En obruten fryskedja gör att varorna håller längre, så därför undrar jag lite över hur vissa kan börja med frysdisken när de handlar. Har sett dem som haft frysvaror i vagnen, och sedan i lugn och ro går runt och handlar resten av varorna. Själv har jag alltid frysväskor med mig, och väntar med att handla kyl- och frysvaror tills jag handlat allt annat. Sedan kör jag direkt hem och lastar in allt i kyl respektive frys. När det är klart packar jag upp de varor som inte är kylda/frysta. Då ökar chansen för att varorna håller sig fräscha längre.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
Maria
9/27/17, 3:49 PM
#14

Jag hade inte varit orolig när det gäller älgkött för det är så magert.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[PeterTM]
9/27/17, 6:18 PM
#15

Även fryst älgkött härsknar efter omkring ett år, men bara vissa människor känner det och det är okej att äta ändå.

Maria
9/27/17, 6:40 PM
#16

Haha. Då är jag en av dem.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Mirinda
9/28/17, 12:15 AM
#17

Tack för tipsen!🙂

Om köttet inte är OK lär jag känna det på lukten. Jag har faktiskt mycket bra luktsinne trots att jag är rökare. Men det är nog bäst att jag inte låter sambon veta vad #15 skrivit.🤐 Han är lite "harig" när det gäller att äta sådant som passerat bäst-före-datum.😃

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

[PeterTM]
9/28/17, 12:37 AM
#18

Jag tillhör dem som känner om älgköttet härsknat, men jag äter det ändå. Annat härsket skulle jag inte äta dock.

Med mänskliga mått mätt har jag mycket bra luktsinne. För sisådär tio år sedan, efter en översvämning på dialysavdelningen, kände jag jästlukt, men ingen annan kände något. Jag tjatade ett år och skojade varenda morgon när jag kom, -"har ni bryggt öl nu igen?" Till slut tog de dit en firma med mätutrustning, men de hittade inget.

Jag fortsatte att tjata i ett år till och då kom Anticimex dit med en mätutrustning i miljonklassen. De hittade mögel i varenda dörröppning och i en av de mindre salarna slog mätaren i botten. Hela golvet på avdelningen fick rivas upp och vi hade byggfläktar i tre månader på avdelningen. Vi vinglade omkring på spångar och plywoodskivor.

Det visade sig att man missat att dra upp våtrumsmattan på väggarna i dörröppningarna, så där hade vattnet sipprat ner under golvet. Numera hämtar de mig direkt om någon säger något om lukt. 

Jag är mycket rädd om mitt lukt- och smaksinne. Jag äter aldrig starka kryddor som kan bedöva eller dämpa smak och lukt, jag har aldrig rökt och aktar mig för rökare så att jag inte hamnar i vind från dem. Om jag är ute och går och en räv har korsat vägen tidigare, så känner jag det direkt. Ingen annan jag känner märker av det.

När jag var i Kanada och jagade med båge kände jag av om det fanns några hjortar i området inom rimligt avstånd, så jag behövde inte stå och vakta i onödan nånstans 🙂

Maria
9/28/17, 7:03 AM
#19

#18 Du skulle kunna jobba hos polisen.😉

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

tlover
9/28/17, 8:24 AM
#20

I boken "Urfödan" som handlar om hur folk i lappmarken i jokkmoks kommun åt i början av 1900 talet tar de äldre upp goaste (stavningen kan vara fel) som är lulesamiska för "det goda härskna" man lämnade gärna framme kött så att det skulle härskna lite innan man tex torkade det förr.

Numer så ska det visst inte gå att göra mat som smakar goaste då ren som får tillskottsfoder inte får samma smak då det härsknar

Jag har för mig att en "god härsken smak" finns i väldigt många kulturer.

l'm back

Annons:
Upp till toppen
Annons: