Annons:
Etikettmat-och-dryck-livets-goda
Läst 5518 ggr
stina63
2015-11-27 11:00

Afghansk ris jättegott

Har arbetskamrat som är mycket duktig laga mat, Både svenskt och utländskt mat
Något som uppskattas mycket både bland vårdtagare och personal är hennes ris,
Lovar att de är inte svårt och de är så gott

Koka riset:

  • Tvätta och blötlägg riset bra stund innan Koka upp ca 2 1/2 - 3 l vatten i en stor kastrull med 2 tsk salt.

  • Häll ut blötläggningsvattnet och låt riset rinna av i ett durkslag.

  • Häll det sedan i det kokande vattnet och låt koka i ca 5 minuter.

  • Häll av vattnet och låt riset återigen rinna av i ett durkslag.

  • Torka av kastrullen och häll i ca 1 msk olja som hettas upp.

  • Häll riset i kastrullen, Koka på medelhög värme i ca 5 minuter.

  • Tag sedan grytan/kastrullen från plattan, 

  • 2 msk strösocker smältes i en liten kastrull tills det blir brunt.

  • Sedan hälls 2 dl vatten över det smälta sockret.

  • Var försiktig så det inte stänker! Koka upp.

  • Häll sedan sockerlösningen över riset. 1-2 msk matoljan över riset.

  • Rör om och lägg på lock med en kökshandduk under
    Sockret ska bli brunt när de har smälts,

Annons:
VildaVittra
2015-11-27 11:04
#1

Vilken rissort använder hon?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

stina63
2015-11-27 11:13
#2

Har för mig att de är avlånga bassti något sådant. Kommer inte ihåg namnet

[peter54]
2015-11-27 11:17
#3

#2 Basmati?

stina63
2015-11-27 11:20
#4

Så heter det nog. Men man kan ta andra ris sorter också. Men godast blir det med de avlånga riset. Lovar de är så gott. Nu ska jag iväg till jobb

[The Wolf]
2015-11-27 17:55
#5

Tack Stina det här var ett kanontips 😎

Läste tråden tidigare idag och jag har redan provat på riset och jag säger bara mums fillibabba  👍

stina63
2015-11-27 22:18
#6

The Wolf ja visst är de gott, Inte svårt att göra,, Inte behöver man stormkoka riset utan blötlägger de sedan kokar upp de lite sedan låter de stå,
De är så mumsigt gott

Annons:
Tant Grön
2015-11-29 00:18
#7

Spännande, det måste jag prova. Tack för receptet. 🙂

Mirinda
2015-11-29 02:27
#8

Det låter lite omständligt och något för tidskrävande för att passa som vardagsmiddag här hos oss. Men jag blir väldigt sugen på att pröva. Ni är ju flera som höjer det till skyarna, så jag tror att jag ska försöka laga det en helg. Jag är inte någon mästerkock, så det är ju inte säkert att jag kan göra receptet rättvisa.

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

Tant Grön
2015-11-29 20:35
#9

Vad passar att äta till det riset? Har du fler recept?

stina63
2015-11-29 20:53
#10

*9 Kyckling är gott till detta,,,
Än har jag inte andra recept,

Carrosh
2015-11-29 22:41
#11

Det måste ju provas! Lät riktigt smarrigt!

\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!

Mirinda
2015-11-29 23:02
#12

☝️ Nu vet jag hur jag kan lösa det om jag misslyckas med riset. Eftersom hela familjen gillar kyckling och vi brukar ha potatissallad till ibland, så är det bara att gardera med en bytta färdiglagad p-sallad i kylen. Lyckas jag med smaskensriset håller sig ju potatissalladen till en annan dag. 🙂

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

stina63
2015-11-29 23:03
#13

De är inte svårt Mirinda, Verkar svårt när man läser de, men de är de inte
Alternativ är att koka ris som du brukar göra och efteråt gör sockerlagen

Sedan hälls 2 dl vatten över det smälta sockret. Var försiktig så det inte stänker! Koka upp. Häll sedan sockerlösningen över riset. 1-2 msk matoljan över riset. Rör om och lägg på lock med en kökshandduk under
Sockret ska bli brunt när de har smälts

Annons:
Vixxen
2015-11-29 23:15
#14

Ris med sockerlag? Blir det inte sött?

stina63
2015-11-29 23:19
#15

Man smälter 2 msk socker och häller i vatten,, Nä de blir inte så sött,
Sockerlagret blir brunt så kasta de inte om ni tror de är bränt, För de ska vara så,, Riset blir lite brunt här och där,,

Mirinda
2015-11-29 23:22
#16

#13 Tack för uppmuntran och tips om alternativ metod för mig, som har dåligt självförtroende när det handlar om utomeuropeisk mat! 

Min enda matlagningsskickliga kompis, från ett land där det äts mycket ris, kommer från Irak. Han kan laga mumsigt ris, men knappast på afghanskt vis. Dessutom bor han i Örebro, så det blir lite långt att åka ifall jag skulle ringa och be om akut rishjälp.😉

Jag får helt enkelt lov att våga för att vinna om jag ska få en chans att smaka på det där mumsiga riset.

Medarbetare på Marsvin i Fokus
”Be true to yourself and you will be false to nobody.” Shakespeare

stina63
2015-11-29 23:29
#17

*16 Ja testa se för de är inte svårt blir inte klibbigt alls,
Annars så gör som vanligt när ni kokar ris avlångt ris,

Upp till toppen
Annons: