Annons:
Läst 5000 ggr
[MargaretaA]
2009-03-26 14:44

Choklad

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Choklad är benämningen på ett antal olika livsmedel baserade på kakaobönan, som framställs av frukten av kakaoträdet Theobroma cacao.

Många typer av choklad innehåller förutom kakao, i form av kakaomassa eller kakaosmör, även socker. Då mjölk ingår i blandningen kallas den mjölkchoklad.

Choklad och mjölkchoklad klassas inte som godis trots dess förknippelser med konfekt. Choklad klassas som aromat eller kakor.

Choklad används i bakverk, dryck eller sötsaker, men kan även användas som krydda i matlagning.

Ordet choklad kommer från benämningen chocolatl eller xocolatlaztekernas språk nahuatl.

Chokladsorter

Mörk choklad

Mörk choklad är en chokladsort som måste innehålla minst 35 procent kakaomassa, socker och kakaosmör. Upp till 100-procentig choklad görs av bland annat Valrhona och italienska Vannucci. Dessa smakhalter fordrar normalt successiv tillvänjning.

Dock är det svårt att få chokladkakor innehållande 99 procent kakao att behålla konsistensen, eftersom choklad behöver en viss mängd fett. Den mörka chokladen är oftast populärare bland äldre än yngre eftersom den har beskare smak.

Mörk choklad är ett av de livsmedel som innehåller mest antioxidanter[1] och om den konsumeras i rimliga mängder minskar den risken för hjärt och kärl-sjukdomar.

Vit choklad

Vit choklad tillverkas av kakaosmör, socker och mjölkpulver, men innehåller inte som den vanliga chokladen något kakaopulver eller någon kakaomassa. Vit choklad som inte har så hög kvalitet är ibland smaksatt med vanilj. Färgen är gräddvit.

Inom EU existerar särskilda regler för varor som saluförs under försäljningsnamnet och det bestämmer bland annat innehållet, till exempel hur mycket kakaosmör det måste finnas för att kallas vit choklad. Vit choklad är mycket värmekänslig och ska helst inte smältas.

Mjölkchoklad

Mjölkchoklad skall, enligt Konsumentverkets regler, innehålla minst 30 procent kakao. Mjölkchoklad innehåller färsk mjölk eller skummjölkpulver. Den har en mildare smak än till exempel mörk choklad. Schweizarna var först med att producera mjölkchoklad, vilket de började med 1875.

Blockchoklad

Det som förr gick under benämningen blockchoklad anses enligt ett EU-direktiv inte längre berättigat till namnet choklad på grund av att den ej uppnår den chokladhalt som direktivet föreskriver.

I stället för att öka chokladhalten till föreskriven nivå (som skulle göra varan dyrare, men inte särskilt mycket bättre för det avsedda användningsområdet), har man i Sverige behållt "receptet" vid det gamla, men döpt om varan till block.

Det finns numera även blockchoklad av varierande kvalitet som uppfyller EU:s regler för att få kallas choklad. Ett exempel är de 200g block av mörk kvalitestchoklad från franska Valrhona som privatpersoner kan köpa.

Blockchoklad, eller alltså numera block, används bland annat vid glacering av tårtor samt till konfektyrer.

källa

Wikipedia 090326

Annons:
Mammi
2009-03-26 16:10
#1

Choklad är nog det godaste jag vet! Mumsfillibabba!Tungan ute

stina63
2009-03-26 17:40
#2

Själv så är jag inte förkjust i choklad men ibland så blir jag så sugen på de.

Cristine
2009-03-26 20:32
#3

Jag är väldigt förtjust i creme fylld Cholklad, men äter det sällan kanske en gång om året högst två-

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

[MargaretaA]
2009-03-26 20:50
#4

Jag älskar choklad i alla sorter och varianter. Det är tur att man inte måste välja Flört

Mammi
2009-03-26 20:55
#5

Samma här. Jag älskar all sorts choklad!

Får jag bjuda på en bit? Flört

Cristine
2009-03-26 21:09
#6

Men jisses tjejer gör ni inget annat än frossar i sötsaker. Igår Wåfflor och idag choklad

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Annons:
Mammi
2009-03-26 21:11
#7

Dä ä väl bra Cris! För då hittar vi ju inte på nåt annat tok!!Tungan ute

stina63
2009-03-26 21:16
#8

Då tar vi tårta i morgon en go sommartårta med goa frukter på

mumms

Mammi
2009-03-26 21:22
#9

Låter finfint Stina! Skrattande 

Jag har käkat ett sånt här tidigare idag:

stina63
2009-03-26 21:24
#10

Nu börjar de likna något,,, det vattnas i min mun när jag ser dom

Mammi
2009-03-26 21:29
#11

De ska va gött och leva!!!Cool

[MargaretaA]
2009-03-26 21:32
#12

hallå nu måste jag vara glädjedödare och be er vara lite återhållsamma med bilder.

Det gäller upphovsrätten igen. I vanliga trådar som snart försvinner i mängden, tror jag inte att det är nån större fara, men i en artikel som ligger framme länge kan det bli värre Obestämd

Fortsätt gärna att skicka in bilder men gör det helst i trådarna - inte i artiklar.

Sorry Gråter

om ni inte har egna bilder som ni tagit själva förståss, då blir det en annan sak - fram med kamerorna vetja Flört

Mammi
2009-03-26 21:38
#13

Oops, är det så det funkar! Sorry Maggan, nästa gång fotar jag mitt eget Wienerbröd! Flört

Ska jag ta bort dessa bilder jag satt in?

Annons:
[MargaretaA]
2009-03-26 21:43
#14

Det är inte så lätt att veta Flört

men låt dem vara, men tala gärna om var de kommer ifrån genom att lägga in en länk. Det är god ton gentemot upphovsmannen Glad

Mammi
2009-03-26 21:46
#15

Ok, ska tänka på det i fortsättningen!Glad

Upp till toppen
Annons: