Livets goda

Höst och vintergrytor.

2011-01-11 17:15 #0 av: Cristine

När kylan närmar sig är det gott med mat som är kraftig och värmande, och vi har tagit med den vanan hem till Sverige. På platån mitt i Spanien där Don Quijote levde och slogs med väderkvarnar gick och går herdar med sitt boskap i detta kalla och karga landskap. Deras grytor har blivit populära till och med i storstäderna och det finns restauranger i Madrid och andra städer som bara har grytor av olika slag.

Pot au feuAptiten öppnas verkligen när man ser recepten på de typiska och energi-rika maträtterna från herdarnas vallningsplatser, som gjorde att flera tusen överlevde de hårda livet på den kala platån som är Extremadura,ett av de ställen där de vallade boskap, samt la Mancha..Don Quijotes hemvist.
Dessa fylliga maträtter blev så småningom kända över hela landet och annamades också över gränserna, recept som fransmännen gjorde sina, mest i de små byarna uppe i pyreneérna.

De mest smakrika som framhålls är
lammgrytan som ska göras på lamm som inte är för ungt det ska ha hunnit samla på sig fett för då blir grytan mer smakrik.

I stället när det gäller get eller lamm i vedeldad ugn ska killingen vara i månad medans lammet ska ha uppnått 3. De ska tillagas med vilda örter från bergen.

Jakten på vildsvin och kronhjort tar också stor plats i dessa kök, där är basen till grytorna alltid på ris, tomater, paprika ch bönor.
En anna produkt från Extremadura är de smakrika get och fårostarna(Acehúche, Gata, Ibores, Hurdes, Vera) från Caceres och La Serena.
De är som bäst när man gör dem på mjölken som djuren fått från betet av vårblommorna när det regnat, och som ändrar tarmarnas upptagning av ört och blomsmak.

Pot au feu

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2011-01-11 20:00 #1 av: chik

Nu till hör jag den kräsna sorten som måste veta vad jag äter...

Grannen är från Uruguay där inne görs egen korv o allt som går att äta nötet (Komage)Urk! O hang gör så goda grytor enligt sambon med, Urugayska kryddor...Men kräsna jag äter bara bröd..Skäms

 

Själv så gör jag mycket gryta här.Lätt o bra allt i samma binge..Kött, grönsaker o en ugnsfastform med folie på o låg värme, så kan det bara stå i ugnen.Med Potatis eller ris.Lätt...

Lena.P är jag i verkliga livet.

Anmäl
2011-01-11 21:12 #2 av: Anders 50

Jag är inte så mycket för "grytor". Vill ha var sak för sig, inte en massa tjofs ihop med köttet! Skrikandes

Ska föresten göra kalops på älg imorgon, och det blir i gryta! Flört

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2011-01-11 21:36 #3 av: [Sisa]

Fin och intressant artikel!

Skulle gärna smaka..Kyss

Anmäl
2011-01-11 21:38 #4 av: Maria

Jag älskar mustiga grytorGlad

/Maria

 

Anmäl
2011-01-11 21:47 #5 av: Cristine

#2 Då får du väl ha tjofset på sidan om!Skrattande

Jisses så många grytorFörvånad

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2011-01-13 02:00 #6 av: Cristine

Det gör jag också Bumbleboo, de värmer mycket och så en öl till det sitter väldigt bra, fast i spanien blev det ett fylligt rödvin till. Man blev alldeles rödblommig, vin i magen och vin i maten.Skrattande

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2011-01-16 01:23 #7 av: [Jeremina]

Jag har gjort en gryta idag som vi ska äta i morgon..smaskens!

Anmäl
2011-01-16 13:15 #8 av: [Sisa]

Grytor är gott!

Kanske har Du något recept, som blivit uppskattat av andra. Du får gärna dela med dej! Kyss

Anmäl
2011-01-23 06:02 #9 av: Cristine

Herdegryta 10 pers.

1 dl olivolja 
3 stora lökar

3 Vitlöksklyftor 
3-4 paprikor 
2 kg grytbitar av högrev

Morötter

Purjolök

Svamp

Mandlar

Vatten

Salt och peppar

2 dl rött vin

Fräs olja, lök, kött, paprika och vitlök samtidigt.
Rör om så det inte bränns vid.
Häll i vatten så att köttet täcks.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt grönsaker morötter,purjolök, svamp och mandel

Rödvinet hälls i mot slutet av tillagningstiden.

Servera med potatis eller tillsätt dem i grytan.
Tillagningstid ca 2 timmar.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2011-01-23 13:07 #10 av: [Sisa]

Tack Cristine! Låter gott..och det är alltid kul med nya recept! Glad

Anmäl
2011-01-23 17:30 #11 av: [KinaSylejmani]

Jag gör nästan all mat i tryckkokare men här kommer ett recept jag fick för några år sedan och är hur gott som helst.

 

 

Texmexsoppa med Chorizo


* 1 gul lök
* 1-2 tsk Mex. krydda (tacokrydda)
* 1 vitlökskrydda
* 1-2 msk tomatpuré
* 1 l. köttbuljong
* 3-4 potatisar
* 1 paprika
* 3 st.chorizokorvar
*( 1 burk vita bönor)
* 1 burk majs
* Salt, peppar

Fräs hackad lök, tillsätt pressad vitlök, kryddor och tomatpuré.
Häll över buljongen och låt koka upp. Skala och tärna potatisen, strimla paprikan och
lägg ned i soppan. Låt koka cirka 15 minuter.
Skiva korvarna, lägg ned i grytan tillsammans med bönorna och majsen.
Låt koka några minuter. Salta och peppra.

 

 

 

 

Som en parentes så kanske det passar med efterrätt?!

Detta recept fick jag för en del år sedan.

 

 

"Hardy"kaka



* 2 ägg

* 2 dl mjöl

* 2 dl socker

* Cirka 50 gram margarin skivat med osthyvel

* Pärlsocker

* Fruit cocktail, storlek nettovikt 410 gram varav 240 gram frukt (mellanburken). Man kan med fördel använda sig av motsvarande mängd ananas i bitar, persikor eller rabarber vända i socker i motsvarande mängd.



Rör ägg och sockret, tillsätt mjölet. Tillsätt fruktsaften tills man får en lagom flytande smet.

Häll upp i 30 cm pajform, fördela frukten i formen. Hyvla tunna skivor margarin jämt över, samt strö pärlsocker över. Grädda i 160 grader i varmluftsugn, öka 10-15 grader i vanlig ugn, 30 minuter.

Obs! Det är viktigt att man använder rätt storlek på pajformen för att få bästa resultat. En för liten form till denna mängd ingredienser blir kakan för hög och inte lika knaprig. Glass och grädde är inte fel att piffa upp kakan med.



Smaklig spis!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.